IDEEI DE UN MINUT personale si imprumutate

8 septembrie 2009

A VENIT TOAMNA !!!


Toamna este unul din cele patru anotimpuri ale climei temperate. Este anotimpul care face legătura între vara si iarna

În emisfera nordica toamna începe în jurul lunilor august/septembrie pe când în emisfera sudica începutul toamnei este considerat în jurul lunii martie. În această perioadă frunzele foioase încep să cadă. Acestea se îngălbenesc, treptat capătă o culoare roşiatică sau brună după care cad. De aceea, în America de Nord toamna este numită şi fall însemnând cădere. Este anotimpul în care zilele devin din ce în ce mai scurte şi mai răcoroase, nopţile devin din ce în ce mai lungi şi mai friguroase iar în unele ţări precipitaţiile tind să crească treptat.

Astronomic, unele ţări vestice consideră că toamna începe cu echinoctiulde toamna (23 septembrie) în emisfera nordică şi echinoctiul de primavara(21 martie) în emisfera sudică, terminându-se în emisfera nordică în ziua solstitiul de iarna (21 decembrie) respectiv în ziua solstitiul de vara (21 iunie). În in astronomia chineza echinoctiul de toamna marchează mijlocul toamnei, aceasta începând în jurul sărbătorii Liqui (în jurul zilei de 7 august).

Pe de altă parte, meteorologii asimilează lunile martie, aprile, mai (în emisfera sudică) respectiv lunile septembrie, octombrie, noiembrie (în emisfera nordică) cu toamna deoarece pe perioada acestui anotimp perioada de lumină este vizibil din ce în ce mai mică.

În unele ţări, ca Statele Unite ale Americi dar şi Romania toamna este considerată începutul anului şcolar.

În cultura populară


Asocierea cu o culegătoare

Asocierea toamnei cu tranziţia dintre vremea caldă şi rece şi în principal cu o culegătoare a dominat motivele toamnei şi imaginile ei caracteristice. În culturile vestice, personificările toamnei sunt de obicei frumoase, reprezentând de obicei o femeie frumoasă decorată cu fructe şi legume. Cele mai vechi culturi aveau sărbători speciale ale culesului, de multe ori cele mai importante sărbători în calendarele lor.



Unele ecouri ale acestor sărbători încă există în Statele Unite ale Americi în vacanţa de Thanksgiving (Mulţumire).

Starea sufletească ce se desprinde din sărbătorile tomnatice este bucuria pentru fructele pământului amestecată cu melancolia pentru vremea mohorâtă.

Asocierea cu melancolia

Toamna în poezie a fost des asociată cu melancolia. Posibilităţile verii au dispărut, iar răcoarea toamnei este la orizont. Cerul devine gri şi posomorât.


Alte asocieri

În special în Statele Unite toamna este asociată cu "anotimpul Hallowen-ului", cu o campanie de market foarte răspândită care îl promovează. Televiziunea, filmele, cărţile, costumele, decoraţiunile interioare şi industriile de confecţii folosesc această perioadă pentru a-şi promova produsele. Promoţiile încep cu primele zile ale lunii septembrie şi se încheie cu ziua de 31 octombrie, deoarece motivele lor îşi pierd rapid forţa după această perioadă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CHAT BY KRYS BLOG'S

Persoane interesate