IDEEI DE UN MINUT personale si imprumutate

21 februarie 2009

Codul bunelor maniere - la masa

Aşezarea mesei

Chiar dacă aranjăm masa pentru familia noastră, aceasta trebuie să aibă un aspect apetisant şi îngrijit.Încercaţi să nu serviţi mâncarea pe farfurii ciobite şi pe feţe de mese murdare. Desigur, când este vorba de mese festive, faţa de masă şi şerveţelele vor trebui să fie perfect de albe.În familie pot fi folosite şi feţe de masă colorate. Atenţie însă: nu folosiţi ca faţă de masă un material plastic. Este total lipsit de bun gust.Atunci când puneţi scaunele în jurul unei mese, trebuie să aveţi grijă să lăsaţi un anumit spaţiu pentru fiecare invitat, chiar şi pentru cei despre care ştiţi că sunt bine crescuţi şi îşi ţin coatele pe lînga corp.Pentru ca musafirii să se simtă în largul lor, acest spaţiu este bine sa fie de cel puţin 50 de centimetri.Diferenţa între mesele în familie şi cele cu musafiri este la numărul de farfurii, tacâmuri şi pahare. Desigur, la mesele festive sunt mult mai multe farfurii şi tacâmuri decât la o masa obişnuită. Fiecare farfurie trebuie să aibă dedesubtul ei o alta farfurie, pentru serviciu, şi care e folosită doar pentru a aşeza pe ea farfuria din care mâncăm. Când luăm masa singuri sau în familie, cea de-a doua farfurie nu este obligatorie.

Cum se aranjează o masă festivă

Farfuria pentru felul întâi este aşezată deasupra farfuriei de serviciu. Pe aceasta se pune şi serveţelul împăturit frumos.- Feliile de pâine sau chiflele se pun în câteva coşuleţe, aşezate la distanţe egale unul de celalalt, în aşa fel încât invitaţii să nu fie nevoiţi să se întindă peste masă sau peste vecinul său de masă ca să-şi ia o felie de pâine sau să deranjeze tot timpul pe cineva rugându-l să-i dea şi lui coşuleţul cu pâine.- Furculiţele se pun întotdeauna în partea stângă a farfuriei. Acestea vor fi aliniate de la stânga la dreapta în ordinea folosirii lor. Furculiţele vor fi aşezate cu dinţii în sus.- De partea cealaltă a farfuriei – dreapta – vor fi puse cuţitele, cu partea tăioasă spre farfurie şi tot în ordinea folosirii lor. Ordinea folosirii: cel mai îndepartat tacâm de la farfurie se foloseşte pentru primul fel de mâncare. Nu trebuie însă să asezaţi alături mai mult de trei cuţite şi trei furculiţe. Linguriţele de tort, furculiţele şi cuţitele mici pentru baclava sau pentru fructe nu se pun pe masă, ci pe o masuţă de serviciu sau pe un bufet, pentru a fi la îndemână.Desigur, nu există o regulă privind numărul tacâmurilor. Acesta poate varia în funcţie de meniul servit la masă. La mesele festive există obiceiul să se schimbe tacâmurile după fiecare fel de mâncare. La o masa familială, nu este obligatoriu să schimbaţi tacâmurile decât dacă aţi servit peşte.Pentru o masă festivă, se folosesc de obicei patru farfurii: farfuria pentru antreuri, farfuria de supă, farfuria întinsă şi farfuria de desert. Bolurile ( castronaşele ) pentru supa limpede (consome) nu se pun de la început pe masă. Acestea se aduc împreună cu supiera sau , pline, pe o tavă. Tacâmurile pot fi puse şi pe suportul destinat lor. Acesta va fi aşezat la dreapta farfuriilor. Pe suport se aşează, în dreapta, cuţitul, cu partea tăioasă spre farfurie, iar în stângacuţitului, se pune furculiţa cu dinţii în jos. Lingura şi linguriţele pentru desert vor fi aşezate în faţa farfuriei. În acest caz, şerveţelul nu se va mai pune pe farfuria de serviciu, ci direct pe masă. În faţa farfuriilor, puţin spre dreapta, îşi gasesc locul şi paharele. La orice masă respectabilă, sunt obligatorii trei tipuri de pahare: unul pentru ţuica, unul pentru vin ( Atenţie: paharul pentru vin roşu este mai mic decât cel pentru vin alb!) şi pentru apa. Aceste pahare trebuie să facă parte din acelaşi serviciu. Decât să faceţi diverse combinaţii nefericite, mai bine renunţaţi la mese festive. Oferiţi-le doar când sunteţi siguri că nu afişaţi prostul gust! Dupa folosire, paharele de ţuică se vor lua de la masă.Atenţie: nu vă bagaţi degetele în ele, ci apucaţi-le de jos şi puneţi-le apoi într-o tavă. Nu veţi fi nevoiţi astfel să faceţi drumuri inutile cu două pahare în mână.


Cum să decoraţi masa

Decorarea unei mese se face în funcţie de rangul musafirilor, de împrejurări şi nu în ultimul rând de mărimea mesei.Sigur că întotdeauna florile şi lumânările sunt apreciate la o masă festivă.Nu uitaţi: Puneţi florile în vaze cât mai joase. În acest fel, mesenii se pot vedea bine unii pe alţii.Masa nu trebuie încărcată cu tot felul de farfurii sau recipiente care sunt puse doar pentru a ocupa spaţiu pe masă.Orice masă trebuie să aibă solniţe şi recipiente pentru piper. Acestea trebuie să fie suficiente pentru toată lumea ( una, pentru cel mult patru persoane).

Cum servim bauturile

Dacă spaţiul vă permite, ar fi mult mai elegant să nu puneţi pe masă paharelele pentru aperitive. Acestea pot fi băute într-o altă încăpere, iar invitaţii pot să stea pe scaune, canapele, fotolii sau chiar în picioare.Băuturile aperitive se servesc întotdeauna înainte de masa. Paharele pot fi aşezate pe o măsuţă ( dacă vă permiteţi, într-o altă încăpere sau într-o sufragerie mare) sau pe o tavă şi fiecare invitat se poate servi singur şi cu ce doreşte.Ideal ar fi ca sortimentele de aperitive să fie pe gustul tuturor ( sau cel puţin pe gustul celor mai mulţi ), adică să fie cât mai variate: gin, vodcă, vişinată, florio, whisky, vermut etc. Sigur, toate aceste băuturi trebuie să fie în sticlele lor originale ( excepţie, vişinata care poate fi preparată acasă ).Sticlele stau la îndemână, pe o altă tavă decâit cea cu pahare. Sticlele de vin şi apă vor fi dispuse simetric pe masă, la îndemâna barbaţilor. Ei sunt cei care trebuie să servească bauturile. Pentru a nu păta faţa de masă, sticlele se pun pe o taviţă sau pe suporturi speciale.Apa minerală se serveşte, la fel ca celelalte băuturi, în sticlele lor originale.Ar fi bine ca sticlele de vin să nu fie puse pe masă. De ele, se va ocupa soţul gazdei sau un alt bărbat care va avea grijă să umple paharele musafirilor. La o reuniune între doamne, acest lucru îl va face gazda.Atenţie ! ( celor care au mania să umple în permanenţă paharele): Nu turnaţi în pahare decât dupa ce acestea s-au golit şi nu le umpleţi în aşa fel încit persoana respectivă să fie nevoită să se aplece deasupra paharului şi să soarbă băutura sau chiar să renunţe să mai bea. Este o situaţie penibilă şi puteţi să stricaţi buna dispoziţie a musafirilor cu asemenea gesturi.

Cum servim salata

Salata se va servi în castroane separate, pentru fiecare invitat în parte! În unele ţări, salata se mănâncă la sfârşit!Cum servim sosulCând se aduce sosul (în sosieră), acesta nu trebuie pus pe friptură sau pe piure ori alte garnituri ( macaroane, sote de legume etc ). Nu este estetic!Sosul se pune în farfurie şi în el se înmoaie apoi bucaţile de carne tăiate pe rând. Nu amestecaţi tot ce aveţi în farfurie cu sosul, chiar dacă este gustos, nu este deloc plăcut ochiului. După ce toţi mesenii s-au servit cu sos, sosiera va fi luată de la masă.

Alte sfaturi

Untdelemnul, oţetul, muştarul, smântâna şi alte condimente vor fi aduse la masă doar dacă sunt cerute de cineva. Ele vor fi ţinute în bucătărie, gata pregatite.Atenţie la scobitori! Nu puneţi scobitorile pe masă. Acestea nu se folosesc în public!La masa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CHAT BY KRYS BLOG'S

Persoane interesate