IDEEI DE UN MINUT personale si imprumutate

20 februarie 2009

Codul bunelor maniere la locul de munca

Exista reguli nescrise ale unei bune conduite la locul de munca. Chiar daca nu sunt mentionate in Regulamentul de Ordine Interioara sau in fisa postului, orice incalcare a lor iti poate prejudicia atat imaginea, cat si cursul carierei. Desi s-ar putea sa nu ti se atraga atentia, fiecare abatere va fi luata in calcul. Cum nimeni nu-si doreste colegi necivilizati, tine cont de urmatoarele reguli:

- Nu-ti baga nasul in hartiile altcuiva! Nici tie nu ti-ar conveni sa-ti rasfoiasca altcineva ”hartiile” la care lucrezi. Iar a citi corespondenta alcuiva este strict interzis (prin lege!). De asemenea, evita sa deschizi publicatiile venite pe numele altcuiva. Daca doresti sa citesti un anume articol, poti sa imprumuti revista respectiva dupa ce ajunge la destinatar.

- Nu lua fara sa ceri! Oricat de marunt ar fi lucrul de care ai nevoie, chiar si o agrafa, intreaba sau anunta cand iei ceva de pe biroul altui coleg. Si sub nici o forma nu cauta cele necesare in sertarele sau in geanta altcuiva! Si, daca imprumuti ceva, restituie imediat ce nu-ti mai trebuie, nu astepta sa ti se aminteasca.

- Nu-ti rezolva problemele personale in birou! Telefoanele personale se dau din sala de sedinte sau de oriunde in alta parte poti fi singur. Nu e placut pentru nimeni sa te auda punandu-ti partenerul de viata la punct si trantind telefonul demonstrativ la sfarsit. Nici discutiile interminabile cu mama, cu proprietarul apartamentului in care stai sau cu instalatorul, nu-i privesc pe colegi!

- Nu deranja colegii care vorbesc la telefon! Nu bruia, impreuna cu alti colegi, respectiva conversatie. E neplacut pentru cel de la capatul firului sa tot repete ceea ce are de spus pentru ca voi faceti lista pentru comanda de pizza. Daca trebuie sa-i comunici celui care vorbeste ceva foarte important, pune-i pe birou un biletel pe care sa-l poata citi fara sa intrerupa convorbirea.

- Respecta linistea din birou! Nu tine sedinte in biroul in care ceilalti colegi lucreaza. Daca subiectul nu intereseaza pe toata lumea, vorbeste incet sau mergi, impreuna cu interlocutorii, in alt birou. Nu vorbi tare la telefon. Tine soneria telefonului personal pe modul silentios. Nu lasa telefonul fix sa sune la nesfarsit. Nu lasa muzica sa rasune din castile tale si nu bate ritmul cu degetele pe birou.

- Nu-ti suna clientii in afara orelor de program! Doar daca ati convenit sa suni in caz de urgente, poti sa-ti permiti sa deranjezi pe cineva in timpul liber. Acelasi lucru se aplica si in cazul sefilor, colegilor si chiar al subalternilor.

- Respecta regulile gramaticale! Chiar si atunci cand te grabesti sa trimiti un e-mail, nu scrie prescurtat, nu incepe propozitiile cu litera mica, nu uita de ”Buna ziua” si de formula de incheiere. Reciteste-l inainte de a da ‘’send”.

- Nu manca in fata calculatorului! Mai ales daca meniul tau contine ceapa sau usturoi! De asemenea, un birou ornat cu firmituri si pete de cafea nu este o imagine placuta si nici profesionala. Iar daca mananci la bucatarie, lasa curat in urma ta.

De asemenea, ar mai fi cateva amanunte de care ar fi bine sa tii cont:


1. Stii ca este foarte neplacut sa-ti sune neintrerupt apelul in asteptare, in timp ce tu vorbesti cu altcineva la telefon. Asa ca, daca firul este ocupat, revino dupa 10-15 minute. Nu insista inutil. Daca suni incontinuu, vei reusi probabil sa enervezi respectiva persoana. In caz ca pur si simplu nu raspunde, cel cautat fiind probabil intr-o sedinta, mai incearca dupa aproximativ o ora.

2. Nu toata lumea agreeaza acelasi gen de bancuri ca si tine, asa ca inainte de a trimite acelasi e-mail la toate adresele din agenda ta, asigura-te ca sunt de acord sa primeasca astfel de ”informatii” de la tine. Aceeasi regula se aplica si la materialele publicitare, care nu au legatura cu firma ta, si la mesajele ”umanitare”.

3. Evita sa povestesti fapte diverse din viata ta personala. Tot ce spui poate fi folosit impotriva ta. Autocritica si plansul de mila vor fi transmise mai departe cu mici adaugiri creandu-ti o imagine neprofesionala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CHAT BY KRYS BLOG'S

Persoane interesate