IDEEI DE UN MINUT personale si imprumutate

10 aprilie 2009

URBI ET ORBI - Traducere , semnificatii

Cu ocazia Pastelui catolic, adica al meu ,urez celor de acesta religie , un Paste Fericit! Si tot cu aceasta ocazie ma gandeam sa reamintesc ce inseamna ,,Urbi et Orbi" , binecuvantarea transmisa de la Vatican cu ocazia marilor evenimente religioase.
In traducerea din latina, Urbi et Orbi, inseamna: Catre Cetate (Roma) si catre Lume, si aceasta formula era frecvent folosita in imperiul Roman pentru deschiderea proclamatiilor oficiale. Mai tarziu, aceasta formulare a fost adoptata de papalitate, cand se adresau oficial nu doar Cetatii ci si intregii lumi catolice. Acum este folosita in deschiderea binecuvantarii oficiale de Paste si Craciun si in mod exceptional cu alte ocazii.


Binecuvantarea in latina este urmatoarea:


Sancti Apostoli Petrus et Paulus: de quoroum potestate et auctoritate confidimus ipsi intercedant pro nobis ad Dominum. Multimea: Amen.
Precibus et meritis beatæ Mariae semper Virginis, beati Michaelis Archangeli, beati Ioannis Baptistæ, et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli et omnium Sanctorum misereatur vestri omnipotens Deus; et dimissis omnibus peccatis vestris, perducat vos Iesus Christus ad vitam æternam. Multimea: Amen.
Indulgentiam, absolutionem et remissionem omnium peccatorum vestrorum, spatium verae et fructuosae poenitentiæ, cor semper penitens, et emendationem vitae, gratiam et consolationem Sancti Spiritus; et finalem perseverantiam in bonis operibus tribuat vobis omnipotens et misericors Dominus. Multimea: Amen.
Et benedictio Dei omnipotentis, Patris et Filii et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper.Multimea: Amen.

Traducerea aproximativa a Binecuvantarii Urbi et Orbi este urmatoarea:

Fie ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in puterea carora ne incredem, sa ne ajute si sa mijloceasca rugaciunile noastre catre Dumnezeu. Raspunsul multimii: Amin.
Prin Rugaciunile si meritul Preabinecuvantatei Maria cea Pururea Fecioara, a Binecuvantatului Arhanghel Mihail, a Binecuvantatului Ioan Botezatorul si a Sfintilor Apostoli Petru si Pavelsi a tuturor sfintilor, fie ca Dumnezeu cel atotputernic sa aiba mila de voi si fie ca pacatele voastre sa fie iertate si fie ca Iisus Cristos sa va conduca catre viata vesnica.Raspunsul multimii: Amin!
Fie ca Dumnezeu cel Atotputernic si milos, cu indulgenta sa va ierte toate pacatele, sa va asiguretimp pentru o penitenta adevarata.Sa aveti intotdeauna o inima plina de cainta si de smerenie prin gratia si puterea Sfantului Spirit si perseverenta in a urma calea lui Dumnezeu
Raspunsul multimii: Amin!


Si fie ca binecuvantarea lui Dumnezeu cel Preaputernic, al Tatalui, al Fiului si a Sfantului Duh sa se coboare si sa ramana pururea cu voi. Acum si in veci vecilor.

Raspunsul multimii: Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CHAT BY KRYS BLOG'S

Persoane interesate