IDEEI DE UN MINUT personale si imprumutate

5 noiembrie 2009

Cine a zis ca am murit? ,inca traiesc ...

Ca sa stiti si voi nu am murit sunt viu dar pentru orice eventualitate am sa imi fac un mic testament numa asa ca sa fiu sigur ca las ce am cuiva.
Am citit pe un blog descoperit de curand un mic ,,testament " daca pot sa il numesc asa foarte interesant asa ca nu imi mai bat capul sa fac eu altul am sa il copi pe acesta (bine inteles cu aprobarea proprietarului). el suna cam asa:

,,Declar, sunt visator, vreau ca testamentul meu sa fie tastat de insumi "je", sa stau asezat pe un norisor pufos, iar o multime sa-mi dicteze dorintele. Nu ma voi lasa "ranit" de influentele celor ce sunt capabili de daruire conditionata.
Ideea e ca declar nepasare in fata celor ce vor sa ma scarpine pana imi da sangele. Sa nu va suparati pe mine, dar sunt si eu un om. Nu-mi doresc decat lucruri "minore", promit ca banii mei sa vi-i dau voua, da, pe toti. Sper sa fiti fericiti si sa nu fiti nevoiti sa dati si alte spargeri.

Sunteti prea sus, eu nu va privesc, voi vreti sa ma dominati. Ma declar dominat de luna si de soare. Sa ma prinda intunericul exact atunci cand ma lupt cu lumina.

Declar, voi da vina pe voi, nu's capabil de rautatile pe care mi le impingeti pe tava. V-am zis, nu vreau sa dati nici macar un leu pe vorbele mele, duceti-va si mituiti la mese straine. Nu pot inghiti, nu vreau, nu!

Declar, sufar iritatii groaznice cand vine vorba de razboiul prostiei. Eu sunt un luptator fara arme, am cuvinte si fapte amestecate. M-am ratacit in lumea mea, ma imbat cu bucurie si nu duc lipsa de fericire...

Daca-ai stii tu...

Declar, nu te pot ajuta, esti in alb si'n negru, am inceput sa combin si verdele...

Mi se sugereaza schimbarea, eu ma suport asa cum sunt. Mi se spune ca nu's capabil decat de nimic. Nimicul meu e luxul, va lipseste, stiti mai bine...

Daca n-as iubi, declar, de maine m-as manji... Doar asta vreti!"

Multumesc pentru aceasta postare John pentru cei interesati clic pe nume (,,John")

30 septembrie 2009

Funeraliile pr. Petru Mareş(Mosul Meu)


Pr. Petru Mareş, care a trecut la Domnul joi, 17 septembrie 2009, a fost condus pe ultimul drum luni, 21 septembrie 2009.

Liturghia de înmormântare s-a celebrat în biserica "Sfântul Anton" din Faraoani, în care au fost prezenţi o mare mulţime de credincioşi din satul natal al părintelui decedat, din parohiile învecinate şi din localităţile unde a slujit: Bacău, Valea Seacă etc. Liturghia, care a început la ora 10.30, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiind PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău. În prezbiteriu au stat: pr. Iosif Mareş, frate al preotului răposat, majoritatea colegilor dintre cei 12 care mai sunt în viaţă, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, şi pr. Vasile Rediu, decan de Traian. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai ÎPS Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, şi preoţi din Arhidieceza de Bucureşti.

Satul era îmbrăcat ca în zi de sărbătoare, cu covoare pe garduri şi icoane la porţi. Biserica era arhiplină: călugări şi călugăriţe, oaspeţi din Italia şi din Austria, credincioşi, unii îmbrăcaţi în costume naţionale, oficialităţi. Cei aproape 175 de preoţi au înconjurat sicriul părintelui Mareş, care era în faţa altarului. În jurul sicriului erau flori şi multe coroane.

După cuvântul de salut al episcopului diecezei, pr. Isidor Dâscă a dat citire biografiei pr. Petru Mareş, moment urmat de cântarea psalmilor pentru defuncţi şi ascultarea cuvântului Domnului.

Predicatorul, PS Anton Coşa, a pornit de la un text din evanghelie: "Să nu se tulbure inima voastră, credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în mine". "Aceste cuvinte, a subliniat predicatorul, vin să ne întărească în credinţă şi pe noi, cei care participăm la acest moment, la înmormântarea acestui urmaş al apostolilor". Apoi, PS Coşa a spus că cei care l-au cunoscut pe părintele Mareş au descoperit în el o imagine vie a lui Cristos, pe faţa lui strălucea mereu bucuria. În biserică sunt persoane care, într-un fel sau altul, au fost legate de persoana părintelui răposat: credincioşi din Parohia Bacău centru, comunitatea unde a lucrat 15 ani, credincioşi din satul natal pe care l-a iubit foarte mult. A fost un confrate vrednic, exemplu, pentru mulţi, a fost călăuză. Experienţa de boală şi suferinţă pe care a trăit-o în ultima vreme l-a apropiat şi mai mult de Dumnezeu. Prin tot ce a făcut, a dat mărturie despre Dumnezeu. Va rămâne ca un mare luptător pentru cauza lui Cristos. În final, predicatorul a subliniat că părintele decedat a putut să spună la fel ca apostolul Paul: "Am luptat lupta cea bună, mi-am păstrat credinţa". Este ca un fel de testament pe care ni-l lasă. El ne poate motiva şi pe noi, cei de azi, în propria luptă până vom ajunge la capăt.

La Ofertoriu, corul Parohiei Faraoani a intonat cântarea "În mâinile lui am pus viaţa mea, el singur este stânca mea", cuvinte care exprimă o caracteristică a vieţii părintelui răposat.

PS Petru Gherghel, în cuvântul de final, a arătat că părintele Mareş a ales să fie lângă Cristos de la început până la sfârşit. A făcut sacrificii mari pentru a apăra Biserica şi libertatea religioasă. A precizat că, în anul 2001, când a descoperit boala şi a trebuit să meargă la operaţie, a lăsat un testament pe care apoi l-a reînnoit. A dat apoi citire câtorva cuvinte din testament: "Cuvânt final. Am acceptat voinţa Mântuitorului Isus. Am pregătit acest moment cât a fost posibil. Cred că milostivirea lui Dumnezeu mă va însoţi şi mă va întări până la capăt. Aş dori ca la înmormântare să fie o atmosferă senină, când trupul meu va fi pus la locul unde voi aştepta învierea. La bună revedere". Acest cuvinte, a subliniat episcopul, sunt ca un gând, ca o chemare: să nu uităm să fim ucenicii lui Cristos, urmându-l până la cruce. Când suferinţa a crescut, pr. Petru a mărit bucuria de a-l sluji pe Cristos. Cei care l-au întâlnit, au putut vedea faţa preotului care a ales să slujească cu bucurie. A fost caracterizat de disponibilitate şi mulţumire în drumul său de credinţă. Pr. Mareş este un îndemn la curaj, pentru că prin suferinţă şi jertfă nu se pierde nimic, ci se câştigă. Episcopul a transmis în final gândul de comuniune al cardinalului Fiorenzo Angelini (preşedinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Pastoraţia Lucrătorilor Sanitari).

PS Cornel Damian a adus salutul şi comuniunea în rugăciune a ÎPS Ioan Robu, precum şi sentimentele lui de recunoştinţă pentru munca părintelui Mareş în formarea preoţilor care slujesc în Arhidieceza de Bucureşti.

Pr. Ioan Fărcaş a transmis omagiul şi recunoştinţa Bisericii Române Unite cu Roma, subliniind că părintele Mareş a fost la Blaj, ţinând exerciţi spirituale la studenţi şi la călugăriţe. "Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că l-am cunoscut şi l-am avut ca expresie a bucuriei, căci, aşa cum spune sfântul Augustin, Tristeţea este gândul la mine, bucuria este gândul la tine", a încheiat părintele protopop.

În final, părintele Iosif Mareş a mulţumit tuturor, precizând că trebuie să fim plini de recunoştinţă că l-am avut printre noi, pentru că Dumnezeu l-a oferit ca un cadou Bisericii sale şi satului Faraoani. Vocea lui a reuşit să pătrundă în multe suflete.

După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsufleţit al pr. Petru Mareş a fost purtat în procesiune spre cimitirul comun al satelor Faraoani şi Valea Mare. Impresionantă era procesiunea care se întindea pe aproape un kilometru. Sicriul a fost aşezat în cimitirul care are cea mai veche biserică din dieceză, cu hramul Sfântul Martin. Aici părintele aşteaptă învierea de apoi.

* * *

Pr. Petru Mareş s-a născut în anul 1940. A fost sfinţit preot în anul 1965. A slujit la Focşani, Oituz, Iugani, Bârlad, Valea Seacă, spiritual în Seminarul din Iaşi, în Seminarul mic şi la Liceul Catolic din Bacău, director naţional a Operelor Misionare Pontificale, responsabil cu viaţa consacrată în Dieceza de Iaşi.

A luat poziţie în vremurile grele împotriva regimului ateu. A scris în revistele din Italia şi a vorbit la Radio Europa liberă despre nedreptăţile din ţară şi despre îngrădirea libertăţii religioase.

A predat la Iaşi, Cluj, Roman şi Bacău (Facultatea de Teologie Didactică, Seminarul mic). A ţinut conferinţe, exerciţii spirituale, misiuni şi a predicat. A fost responsabil coordonator al Comisiei Diecezane pentru Cler, membru al Consiliului Prezbiteral.

S-a preocupat de presa catolică. A publicat în "Lumina creştinului". A scris câteva cărţi: Meditaţii din Faptele Apostolilor (1997). Ce sfinţi sărbătorim mâine? Lunile ianuarie-aprilie, iulie şi decembrie; Un răspuns la chemare (2003, o carte despre pr. Rafael Friedrich); a tradus enciclica Fiedei donum a lui Pius al XII-lea.

A fost un simpatizant al Ordinului Carmelit. A făcut parte din Comisia pentru Cauza de Canonizare a Veronicăi Antal. A scris în ziarele din Bacău, a participat la emisiuni de televiziune şi a prezentat la Vatican, în anul 1997, icoana Maicii Domnului din stema oraşului Bacău.

În anul 2005, împreună cu colegii săi, a sărbătorit 40 de ani de slujire în via Domnului. Cu această ocazie, a scos o broşură dedicată acestui aniversar.

Pr. Cornel Cadar

Mai multe imagini puteţi vedea în albumul foto.

* * *

Liturghie cu requiem la Bacău

Rugăciunea, lacrimile şi florile sunt câteva dintre elementele care au marcat Liturghia de duminică, 20 septembrie 2009, de la ora 10.30, din biserica "Sf. Petru şi Paul" - Bacău. Prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, la Liturghia cu requiem pentru pr. Petru Mareş, al cărui sicriu se afla încă în biserică, au participat numeroşi preoţi, seminarişti şi credincioşi.

"O pierdere pentru noi, dar un câştig pentru cer. A aşteptat de mult întâlnirea cu Domnul şi spunea tuturor că este pregătit pentru acest moment" - mărturisea părintele decan la începutul sfintei Liturghii, referindu-se la moartea părintelui Mareş. Ca un gând de mulţumire pentru tot ceea ce Dumnezeu a realizat prin el şi pentru a se putea bucura cât mai curând de vederea feţei Domnului, duminică, 20 septembrie, a fost celebrată la Bacău o Liturghie cu requiem pentru odihna părintelui. Începând cu anul 1994, el s-a stabilit în Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău, de unde a exercitat diferite misiuni în Biserica Universală şi în Biserica locală. Mulţumea credincioşilor prezenţi la această Liturghie dă mărturie despre cât de aproape este părintele de inima băcăoanilor.

În după-amiaza zilei în care a decedat, sicriul cu trupul său a fost depus în biserica "Sf. Petru şi Paul". De dimineaţa până seara târziu, copii, tineri şi adulţi au intrat în biserică aducând flori şi înălţând rugăciuni. A fost deosebit de impresionant când câteva clase de elevi de la diferite licee din oraş au venit cu profesorul lor să se roage împreună în biserică pentru părintele. Preoţi, seminarişti, surori, asociaţii religioase s-au rugat în fiecare zi lângă sicriu. În jurul lui s-au adunat în aceste zile multe coroane şi flori.

Liturghia de duminică, de la ora 10.30, a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. Alături de el, în prezbiter, s-au aflat pr. Iosif Mareş - fratele părintelui decedat, pr. Isidor Dâscă - decan de Bacău, şi mulţi preoţi din parohii, de la Seminarul Mic şi de la institutele religioase. Biserica a fost arhiplină, fiind prezenţi şi seminariştii de la liceu. Corul a fost la înălţime, fiind intonate cântări de mare fineţe muzicală.

În numele întregii comunităţi, părintele Isidor Dâscă i-a mulţumit părintelui Petru Mareş pentru slujirea, disponibilitatea şi dăruirea cu care s-a implicat în viaţa spirituală a parohiei. Aplauzele credincioşilor au completat cuvintele de mulţumire, dând de înţeles încă o dată cât de mult l-au iubit credincioşii din Bacău.

Pr. Iosif Mareş le-a mulţumit în numele fratelui său tuturor celor care s-au îngrijit de el în ultima parte a vieţii, când suferinţa şi boala l-au ţintuit pe patul suferinţei. Au fost amintiţi seminariştii, care zi şi noapte au stat la dispoziţia părintelui, slujindu-l cu pe un "tată", surorile, care s-au îngrijit cum au putut mai bine ca părintele Petru să nu simtă amprenta bolii, şi, bineînţeles, părintele decan, care i-a pus totul la dispoziţie. Şi-a exprimat apoi dorinţa ca toţi cei prezenţi să se molipsească de optimismul fratelui său.

În ropot de aplauze, sicriul cu trupul părintelui a fost purtat de preoţi spre ieşirea din biserică, de unde, cu o maşină mortuară, a fost purtat spre satul natal, Faraoani, urmând ca luni, 21 septembrie 2009, la ora 10.30, să se desfăşoare Liturghia de înmormântare.

Vestea morţii părintelui Petru Mareş a venit ca un fulger pentru întreagă lume catolică şi ortodoxă din România şi nu numai. Pentru mulţi dintre băcăoanii care l-au cunoscut, vestea morţii a fost ca un şoc. În redacţia unui trust media din Bacău s-a făcut linişte de mormânt la aflarea tristei veşti, iar redactorii îşi şopteau unul altuia: "Nu se poate, parcă mai ieri a fost la emisiune!". În seara zilei în care a trecut la Domnul, un post TV din Bacău, în memoria părintelui, dădea deja secvenţe de la multele emisiuni la care participase. Un cameraman care a venit să ia câteva imagini cu părintele decedat mărturisea: "Nu-mi vine să cred! Era o prezenţă atât de caldă şi îl simţeam atât de aproape!"

Iată alte câteva mărturii ale unor băcăoani:
- "Pentru lumea catolică a murit un geniu religios...." (Pr. Ştefan Erdeş, într-un interviu la TV Bacău)
- "Nu-l voi uita niciodată. Oricât ai fi fost de trist şi descurajat, ştia să te încurajeze şi să te facă să zâmbeşti. Era mereu vesel şi senin." (Lenuţa)
- "Îl vedeam de multe ori cu câtă gingăşie se îngrijea de florile ce le avea pe pervazul geamului. Mă gândeam că o să trăiască 100 de ani... Îmi pare rău pentru el. Dumnezeu să-l fericească!" (Maria)

Redacţia Biserica şi Viaţa, Bacău

* * *

Vă iubesc

La începutul lunii septembrie, de pe patul suferinţei, când cu greu mai reuşea să silabisească, părintele Petru Mareş a dat un interviu revistei Biserica şi Viaţa despre chemarea sa la sfânta Preoţie.

- Ce v-a determinat să mergeţi la Seminar şi ce v-a marcat în timpul Seminarului?
Chemarea este ceva care te cucereşte şi te determină să te dăruieşti. Am fost coleg de clasă şi cu PS Petru Gherghel şi am trăit multe momente grele împreună. Seminarul a fost într-adevăr o perioadă grea; eram supuşi la multe probe. În cele din urmă am reuşit: Mântuitorul ne-a ales, iar noi am lăsat totul.

- Care este cel mai important lucru pentru un preot?
Preoţii să-şi iubească preoţia, iar iubirea să o exprime în toate formele posibile. Să zâmbească tuturor şi să se apropie de toţi, pentru ca astfel să potolească foamea lumii.

- Dacă ar fi să le sugeraţi ceva preoţilor, ce le-aţi spune?
Este un defect mare acela că multe din lucrurile pe care le trăiesc nu le scriu şi astfel se uită şi trec neobservate. Când am făcut 40 de ani de preoţie, am scris o broşura cu istoria tuturor colegilor mei preoţi. Atunci tocmai trecusem printr-o suferinţă grea şi am înţeles că erau atâtea lucruri care nu s-ar fi spus niciodată dacă n-ar fi fost scrise.

- Ce v-a bucurat cel mai mult în viaţă?
Am lucrat mult pentru Sfântul Scaun, timp în care am luat contact cu Biserica Universală. Papa Ioan Paul al II-lea m-a numit director al Operelor Misionare Pontificale şi capelan pontifical. Am întrebat pentru ce am primit această numire şi mi s-a răspuns: "Pentru fidelitatea dumneavoastră faţă de Biserică!"

- Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, ce aţi face?
Oh, dar asta este imposibil! Sunt foarte mulţumit de locurile şi situaţiile în care Dumnezeu m-a pus să trăiesc. Tot preot aş vrea să fiu! Vă mulţumesc tuturor şi îl rog pe Dumnezeu să mă ierte şi să cântărească viaţa mea cum vrea el. Vă iubesc!

A consemnat pr. Petru Tamaş

* * *

Reflecţie: Pr. Mareş - un preot al credinţei şi al autenticităţii

Retrăiesc momente petrecute la umbra unui "stejar" chemat pr. Petru Mareş. L-am cunoscut mai îndeaproape acum 16-17 ani în urmă. O persoană calmă, disponibilă şi simplă. Trăsături specifice unei personalităţi blânde, gingaşe, care te inspira să te apropii, să asculţi, să meditezi şi să pui în practică ceea ce ai ascultat. Emana o căldură interioară care te făcea să-ţi deschizi porii sufletului şi să te laşi învăluit de ceea ce descopereai. Mărturisirea de credinţă pe care o respirai ascultându-l nu te putea lăsa indiferent. Era un om al rugăciunii, al liniştii interioare, al seninătăţii, al credinţei, dar, mai ales, era un om al bunătăţii şi al sfatului. Mi-a rămas imprimat în minte chiar şi după ani aceste trăsături şi le port cu mine oriunde mă aflu. În pelerinajul Sfinţiei Sale pe acest pământ a încercat să pătrundă cât mai adânc misterul lui Cristos pe care zi de zi îl celebra pe altar şi-l descoperea în activităţile pe care le desfăşura. A luptat, s-a străduit să fructifice talanţii primiţi şi acum contemplă minunăţiile Creatorului în care a crezut din adâncul inimii. Textul poeziei "Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi" redă succint principiile de viaţă a unui preot. Este un îndemn de a fi şi de a trăi viaţa de preoţie, lucruri pe care pr. Mareş s-a forţat şi a luptat pentru a fi coerent şi a ajunge senin la destinaţie.

Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi

Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi,
înseamnă să-i mângâi pe cei întristaţi
cu sfaturi alese din Sfânta Scriptură,
speranţă să fii la cei disperaţi.

Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi,
e jertfa ce-odată a fost pe Calvar,
coroană de spini ce Cristos a purtat-o,
e coasta străpunsă, izvorul de har.

Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi,
coruptă şi plină de orice păcat,
tărie, credinţă, curaj în ispită:
acestea sunt arme ce ai de luptat.

Să fii alt Cristos, în lumea de astăzi,
înseamnă Maria la ea să alergi,
e veşnica pavăză contra satanei,
succesul, credinţa cu ea le culegi.

Să fii alt Cristos înseamnă credinţă
ce-ţi dă bucurie şi sprijin deplin,
e cerul senin, e-azurul de seară,
un suflet de preot un spirit divin.

Da aşa este. A fost un alt Cristos în lumea de astăzi care a ştiut să dea din plinătatea inimii. Spiritul Sfinţiei Sale acum se odihneşte cu cei care pe altarul de jertfă al fiecărei zile au dat mărturie de acela în care au crezut şi pe care l-au slujit: Dumnezeu făcut om. Domnul să-l odihnească în pace.

Cecilia Robu

* * *

Date biografice

S-a născut la 28 iunie 1940 la Faraoani - Bacău. A absolvit Şcoala generală de 7 clase în anul 1954, la Valea Mare, Şcoala de Cantori în anul 1959, la Iaşi, şi Institutul Teologic din Iaşi în anul 1965. A făcut studii postuniversitare la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, Italia, unde a obţinut licenţa în teologie spirituală, doctoratul în teologie (specializarea spiritualitate). A fost sfinţit preot la 29 iunie 1965 de ep. Marton Aron. A activat ca vicar la Focşani (1 noiembrie 1967 - 1 noiembrie 1972), Oituz (1 noiembrie 1972 - 1 iunie 1978), colaborator la biserica "Sfântul Martin" din Roma, Italia (1 iunie 1978 - 25 iulie 1986), vicar la Iugani (25 iulie 1986 - 30 iulie 1988), vicarius expositus la Bârlad (30 iulie 1988 - 31 iulie 1989), paroh la Valea Seacă (1 august 1989 - 22 septembrie 1990), director spiritual la Institutul Teologic din Iaşi (22 septembrie 1990 - 29 septembrie 1994), director spiritual la Seminarul din Bacău şi Liceul Catolic din Bacău (29 septembrie 1994 - 1 iulie 1997), director naţional pentru Operele misionare Pontificale în cadrul Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor (13 iunie 1997 - 27 noiembrie 2008), colaborator parohial la Bacău "Sfântul Nicolae" (29 septembrie 1994 - 17 septembrie 2009). La 4 februarie 2002 papa Ioan Paul al II-lea l-a cooptat între capelanii săi. În dimineaţa zilei de 17 septembrie 2009, la ora 10.20, având alături un grup de preoţi şi seminarişti care se rugau Rozariul, în casa parohială din Bacău "Sfântul Nicolae", a trecut la cele veşnice. Un cancer necruţător pe care îl purta de câţiva ani l-a răpus.

Părintele Petru Mareş şi-a trăit preoţia. A rămas în memoria celor mai mulţi ca un preot disponibil, mereu optimist, plin de bucurie, dispoziţii pe care le transmitea şi celor din jur. Cu toate suferinţele, a fost senin, spunând mereu că este gata să se întâlnească cu Acela pe care l-a iubit şi l-a slujit.

În cursul zilei de 17 septembrie 2009, trupul neînsufleţit al părintelui a fost depus în biserica "Sfinţii Petru şi Paul" din Bacău, unde a rămas până duminică, 20 septembrie. La ora 10.30, duminică, s-a celebrat o Liturghie solemnă cu requiem, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. După sfânta Liturghie, sicriul cu trupul părintelui a fost purtat spre biserica "Sf. Anton de Padova" din Faraoani.

Să se odihnească în pace!


*Acest text l-am postat im memoria celui care a fost fratele bunici mele. Dumnezeu sa il aiba in seama!

13 septembrie 2009

RABDAREA TIMPULUI TRECUT

.
.
.
Da-mi un titlu mai bun de atat, asta nu e adevarat, sau ma pot folosi de cuvantul "parea" si sa-ti spun " pe bune" ca pentru mine nimic nu se desfasoara la viteza normala. In aceste momente cazatoare spre un pat ce vrea sa ma intoxice cu somn, ceasul bate mult prea atent, functioneaza in miscari libere, iar o secunda e mai nesimtita decat alta.Este ora 01:32 AM lumea pe strada se indreapta obosita spre casa, eu am ajuns deja si acum ma cheama patul...

Rezist cu insomnia mea ce va tine pana cand voi vrea, iar matinalii se vor irita, o sa ma incarce altii cu energie. Cafeaua nu mi s-a prezentat cu prospetime, nu o servesc de fel, iar energizantele imi sunt lasate prin magazine, consumatile voi.

Sa vorbesc despre timp? Despre ceva ce nu exista si care e doar creat de noi? Despre un etalon ce ne pacaleste atunci cand adormim cu ochii deschisi? Parca nu-mi vine, nu ma doboara ideile, stau cuminti pana cand soarele imi inunda somnolenta si ma face sa ma indrept spre pamant, parchet in cazul meu. Nu, cedez, nu inca.

Timpul asta ma chinuie, imi face rani mentale si se jeleste tot la mine. E complicat in simplitatea lui si face totul exact pe dos.

Cativa se distreaza, cativa mor de foame, si multi exploreaza, visele, ca net-ul e picat si el in amortire, desi poti trage totul la viteze mica , mare , cum doresti ...

Pentru un nemuritor, timpul e la fel de nerabadator. Pentru inexistenta, timpul nu exista, imposibilul da!

Scurt si la obiect, imi cer portia mea de HOLD, nu vreau ca timpul sa mai comenteze, poate cineva il va concedia o vreme, sau ii va da o vacanta, sa lase fericirea'n pace, sa traiasca momentul mai mult, sa se exprime senzatia, sa se imortalizeze la nesfarsit, sa se dezvolte si sa se rupa de realitatea, sa fie un vis cu capul in nori si cu picioarele pe pamant, atat de mult sa evolueze necunoscutul.

Fara motiv, nu mai am rabdare, vreau nori pufosi, vreau evadare...

12 septembrie 2009

FOTOGRAFIE IN VITRINA


Oricine a iubit cu adevarat o persoana, stie ca acea persoana nu poate fi uitata, indiferent daca intervine alta persoana sau un motiv. Cu atat mai mult daca aceasta realitate a avut loc intre soți. .
Iți facusei atatea planuri. Era genul de persoana in prezenta careia nu te puteai plictisi. Mereu inventiva, mereu pusa pe sotii, gata intotdeauna sa sara in ajutor celor care aveau nevoie, te facea sa te simti o persoana speciala in fiecare moment. .
Caracterizarea ei , nici nu sti ce sa spui ca nu cumva sa uiti vreun detaliu. In preajma ei nu puteai sa nu iubesti si sa te simti in al noulea cer. .

Era tipul de femeie modesta nu cu figuri si fite cu toate ca era extrem de frumoasa pentru ea nu frumusetea conta . Dar sa revenim la realitate cam asa gandeai despre ea cand ai cunoscut-o si cat timp ai fost cu ea, dar acum ce parere ai despre ea: asa e ca nu mai e la fel orice ar spune alti, ca omul nu se schimba asa de usor. Corect! Atunci asa a fost de la inceput numai ca tu nu ai vazut orbit fiind de iubire. .
Acum dincolo de toate acestea ai ramas cu o fotografie ramasa din greseala la tine dar ce sa faci cu ea, oricum stiu ca daca acum s-ar intoarce la tine ar fi in zadar nu cred ca ai mai dori sa fi cu ea dupa tot ce a facut. Stai linistit nu vei nici primul si nici ultimul am fost si eu ca tine si cred ca voi mai fi, viata e imprevizibila si nu uita: ,,femeia este ca un bibelou daca nu umbli usor risti sa se sparga” … …






11 septembrie 2009

11 SEPTEMBRIE O ZI DE COSMAR

Atentatele de la 11 septembrie



Au fost o serie de atacuri sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc la 11 septembrie 2001. În dimineaţa acelei zile, 19 teroristi Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriştii au preluat controlul avioanelor, prăbuşind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând toate persoanele de la bord şi mulţi alţi oameni care lucrau în clădiri. Ambele clădiri s-au prăbuşit în decurs de două ore, distrugând şi avariind şi alte clădiri din jur. Teroriştii au prăbuşit un al treilea avion înclădirea Pentagon din Arlington, Virginia, lângă Washington, D.C. Al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie de lângă Shanksville în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri şi membrii echipajului au încercat să recâştige controlul avionului, pe care teroriştii îl îndreptaseră spre Washington, D.C. Nu au existat supravieţuitori ai zborurilor.

În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriştii. Majoritatea covârşitoare ale celor morţi erau civili, inclusiv cetăţeni din 90 de ţări. În plus, moartea de cancer pulmonar a cel puţin a unei persoane a fost considerată de un medic legist a fi cauzată de expunerea la praful ridicat în urma prăbuşirii World Trade Center. Statele Unite au răspuns la aceste atacuri lansând un ,,Razboi impotriva terorismului”, invadând Afganistanul pentru a înlătura de la putere regimul dictatorial al Talibanilor, care adăpostea terorişti al-Qaeda, şi adoptând legea USA PATRIOT Act. Multe alte ţări şi-au întărit şi ele legislaţia antiteroristă şi au extins puterile forţelor de aplicare a legii. Unele burse americane de acţiuni au rămas închise în toată săptămâna atacurilor, şi au anunţat pierderi enorme după redeschidere, mai ales în industriile

transporturilor aeriene şi de asigurări. Distrugerea spaţiilor de birouri în valoare de miliarde de dolari a cauzat pagube serioase economiei districtului Lower Manhattan.

Avariile Pentagonului au fost reparate în decurs de un an, iar Monumentul Pentagonului a fost construit în acel loc. Procesul de reconstrucţie a început la World Trade Center. În 2006, s-a ridicat un nou turn de birouri în locul clădirii 7. Clădirea 1 World Trade Center este în construcţie şi, cu o înălţime 541 m la terminarea sa în anul 2011, va deveni una dintre cele mai înalte clădiri din America de Nord. Iniţial, se dorea să se mai construiască încă trei turnuri între 2007 şi 2012 în zonă.


Pe 11 septembrie 2001 o mare nenorocire a lovit exact in mijlocul inimii Statelor Unite ale Americii. Poate ca cineva sa fi prevazut aceasta mare nenorocire?

Nostradamus si-a grupat catrenele in "centurii", dupa cum le-a numit el, dar acest lucru n-avea nici o legatura cu perioadele de 100 de ani. Fiecare centurie cuprindea 100 de catrene. In fine, asta nu prea are vreo importanta, tot ceea ce vreau sa zic este ca am studiat mai multe catrene ale lui Nostradamus. Din cateva catrene am luat cateva versuri care se refereau ori la "Cel de al treilea razboi mondial" sau la "Multe nenorociri asupra Marelui Oras".

Al treilea razboi mondial

Iata un exemplu al modului in care Nostradamus obisnuia sa ascunda ceea ce avea de spus in spatele unor cuvinte


"Cand armele si documentele vor fi inchise intr-un peste,
Un barbat va iesi din el
Care va porni razboi.Flota sa va veni
De departe, de pe cealalta parte a marii, (...)"

Acest prim vers poate fi interpretat ca semnificand faptul ca razboiul va incepe in acest secol, dat fiind faptul ca versul are un sens derivat: cand Marte si Mercur vor fi in conjunctie cu Pestii, barbatul isi va face aparitia.Ni se arata ca evenimentul a avut loc acest secol.

O alta privire asupra celui de-al treilea razboi mondial

Orientul va venii...
"Va traversa cerul,apa si zapada
Si va lovi lumea intreaga (...)"

Acest catren inspaimantator are legatura cu cel precedent.Orientul i-ar putea insemna chiar pe cei de pe fostul Imperiu Persan.


New York

Se admite faptul ca atunci cand Nostradamus mentiona un loc numit Noul Oras, el vorbeste despre New York.In timpul sau toate celelalte mari orase fusesera deja construite.

"Va zgudui imprejurimile Noului Oras
Doua stanci se vor razboi pentru multa vreme
Apoi Arethusa va inrosi un nou fluviu."

Comentatorii spun ca numele Arethusa folosit de ,,profet" il desemneaza pe zeul razboiului Ares sau chiar Statele Unite ale Americii.Noul fluviu despre care ne vorbeste ar putea insemna pur si simplu un fluviu de sange.

Toate versurile puse la un loc:

"Cand arme si documente vor fi inchise intr-un peste
Un barbat va iesi din el
Care va porni razboi.Flota sa va veni
De departe, de pe cealalta coasta a marii
(Orientul va veni)
Va traversa cerul,apa si zapada
Si va lovi lumea intreaga


Astazi 11 septembrie 2009 se implinesc 8 ani de la marele atentat terorist asupra Americi, Asupra World Trade Center si Pentagon. Ziua de doliu national in Statele Unite ale Americi si cred ca si in lumea intreaga se aminteste azi despre cei morti fara nici o vina in alec cuplit atentat.

9 septembrie 2009

POEZIE DE DRAGOSTE - POESIA D'AMORE - POETRY LOVE


Esti steaua ce ma lumineaza in fiecare
noapte cu lumina poleita de argint,
Esti cea mai firava si mai sclipitoare
raza de soare ce ma trezeste in fiecare dimineata.
Esti roua de pe frunzele florilor trandafirii
ce-mi saruta si-mi mangaie obrazul,
Esti floarea ce infloreste in inima mea.
Esti stropul de ploaie ce ma trezeste din
visul meu adanc si placut precum zambetul tau.
Esti spuma valurilor vietii ce se spulbera
in inaltimea vazduhului albastru
ce cuprinde cu intensitatea sa aripa franta
a unui suflet fugit din lumea inlantuita a tristetii.
Esti un vis hoinar ratacit in mintea mea,
Esti roua diminetilor tarzii incendiate de soare.
Esti frunza pe care o tin intre degete,
Esti raza de soare ce-mi maingaie privirile.
Esti ultima silaba pe care o rostesc inainte de a te visa.

TE IUBESC!!!


Sei la stella che mi illumina
ogni sera con la tua luce di argento,
Sei la più fragile e luccente
Sei il sole che mi sveglia ogni mattina
Sei la rugiada sulle rose
che mi bacia e mi accarezza la guancia
Sei il fiore che fiorisce nel mio cuore
Sei la goccia di pioggia che mi sveglia
dal mio sogno profondo e piacevole come il tuo sorriso.
Sei la schiuma delle onde della vita che si spolvera
alla altezza l'aria azzurro
che comprende con la sua intensità l' ala ferita
di un' anima scapata dalla mondo incatenato della tristezza
Sei un sogno vagante scomparso nella mia mente
Sei la rugiada del mattino tardi incendiate dal sole
Sei la foglia che tengo tra le dita
Sei il raggio di sole che mi accarezza occhi
Sei l'ultima sillaba che dico prima di sognarti.





TI AMO !!!



You're the star that enlightens me
every night with your light silver
are the most fragile and most brilliant
You are the sun as I wake up every morning.
dew on leaves, flowers are roses
Why are you kissing and caressing my cheek,
You're flower blooms in my heart.
You drop of rain that wakes me in
my dream deep and pleasant as your smile.
wave foam life what you scatter
in height the air blue
comprising the intensity broken wings
a soul fled chained world of sorrow.
're a dream wanderer lost in my mind,
late mornings dew are burnt by the sun.
leaves that are held in fingers,
You are my sunshine you maingaie eyes.
last syllable that you speak before you dream.




I LOVE YOU!!!




*
Sper sa nu ma criticati pentru faptul ca nu sunt un bun translator , care esti mai bun te rog sa ma ajuti.


Spero che non mi critichi per non essere un buon traduttore, si sta meglio please help me.

I hope you do not criticize me for not be a good translator, you are better please help me.


*Multumesc pentru ajutorul dat la traducerea in limba italiana domnisoarei-i Lavinia

8 septembrie 2009

A VENIT TOAMNA !!!


Toamna este unul din cele patru anotimpuri ale climei temperate. Este anotimpul care face legătura între vara si iarna

În emisfera nordica toamna începe în jurul lunilor august/septembrie pe când în emisfera sudica începutul toamnei este considerat în jurul lunii martie. În această perioadă frunzele foioase încep să cadă. Acestea se îngălbenesc, treptat capătă o culoare roşiatică sau brună după care cad. De aceea, în America de Nord toamna este numită şi fall însemnând cădere. Este anotimpul în care zilele devin din ce în ce mai scurte şi mai răcoroase, nopţile devin din ce în ce mai lungi şi mai friguroase iar în unele ţări precipitaţiile tind să crească treptat.

Astronomic, unele ţări vestice consideră că toamna începe cu echinoctiulde toamna (23 septembrie) în emisfera nordică şi echinoctiul de primavara(21 martie) în emisfera sudică, terminându-se în emisfera nordică în ziua solstitiul de iarna (21 decembrie) respectiv în ziua solstitiul de vara (21 iunie). În in astronomia chineza echinoctiul de toamna marchează mijlocul toamnei, aceasta începând în jurul sărbătorii Liqui (în jurul zilei de 7 august).

Pe de altă parte, meteorologii asimilează lunile martie, aprile, mai (în emisfera sudică) respectiv lunile septembrie, octombrie, noiembrie (în emisfera nordică) cu toamna deoarece pe perioada acestui anotimp perioada de lumină este vizibil din ce în ce mai mică.

În unele ţări, ca Statele Unite ale Americi dar şi Romania toamna este considerată începutul anului şcolar.

În cultura populară


Asocierea cu o culegătoare

Asocierea toamnei cu tranziţia dintre vremea caldă şi rece şi în principal cu o culegătoare a dominat motivele toamnei şi imaginile ei caracteristice. În culturile vestice, personificările toamnei sunt de obicei frumoase, reprezentând de obicei o femeie frumoasă decorată cu fructe şi legume. Cele mai vechi culturi aveau sărbători speciale ale culesului, de multe ori cele mai importante sărbători în calendarele lor.



Unele ecouri ale acestor sărbători încă există în Statele Unite ale Americi în vacanţa de Thanksgiving (Mulţumire).

Starea sufletească ce se desprinde din sărbătorile tomnatice este bucuria pentru fructele pământului amestecată cu melancolia pentru vremea mohorâtă.

Asocierea cu melancolia

Toamna în poezie a fost des asociată cu melancolia. Posibilităţile verii au dispărut, iar răcoarea toamnei este la orizont. Cerul devine gri şi posomorât.


Alte asocieri

În special în Statele Unite toamna este asociată cu "anotimpul Hallowen-ului", cu o campanie de market foarte răspândită care îl promovează. Televiziunea, filmele, cărţile, costumele, decoraţiunile interioare şi industriile de confecţii folosesc această perioadă pentru a-şi promova produsele. Promoţiile încep cu primele zile ale lunii septembrie şi se încheie cu ziua de 31 octombrie, deoarece motivele lor îşi pierd rapid forţa după această perioadă.

VIITORUL A INCEPUT FARA TINE





Una din dorintele cele mai mari si mai ,,fascinante“ ale omului
din toate timpurile este aceea de asi cunoaste viitorul.
Omul ar da orice pentru o incursiune veritabila intr-un crampei din ceea ce ar urma sa se intample in viata lui.Insa este o diferenta intre a dori sa cunosti
viitorulsi a avea o speranta asupra lui. Tineri se remarca prin spiritul de
incredere intr-un viitor mai bun si prin efortul pe care il fac ca acesta sa fie
mai bun. Altfel nu ar mai fi tineri!


Majoritatea tinerilor se gandesc la viitor pe termen scurt, lasandu-se purtati de valul trairilor prezente. ,,Carpe diem” este legea pentru multi dintre ei ! Nu reusesc sa priveasca mai departe pentru ca le lipsesc , punctele de sprijin”, sigurantele. Observa ca trebuie sa isi faca unele planuri atunci cand termina un ciclu de studii, liceul sau facultatea, dar nici aceste planuri nu merg mai departe decat profesia pe
care ar dori sa o aiba sau familia care ar dori sa si-o construiasca.
Sunt putini aceia care se raporteaza la viitor in mod realist, incercand sa il construiasca prin alegerile de fiecare zi si fara sa ,,impinga“tot mereu mai la distanta momentele alegerilor importante.


Dificultatile tinerilor de a gandi viitorul lor pe temen mediu si lung este data de variabile personale si sociale. In mare parte, tinerii romani gandesc ca le va fi greu sa isi asigure un viitor satisfacator din cauza gravelor problemelor sociale. In urma unui sondaj privind starea sociala si asteptarile tinerilor din romania, realizat in iulie 2008, pe un esantion de 1.205 persoane cu varsta intre 14 si 35 de ani, a reiesit ca
aprecierile tinerilor cu privire la calitatea vietii lor sunt predominant constante sau pozitive, iar perceptia evolutiei acesteia in viitorul apropiat este facuta intr-o lumina favorabila: astfel, aproape jumatate dintre tineri (49,2%)percep mentinerea nivelului calitati vietii in raport cu anul trecut, iar 37,3% percep o imbunatatire acesteia;tinerii sunt optimistifata de viitorul apropiat –circa 45% considera ca vor trai mai bine peste un an, iar 35% apreciaza ca se vor mentine conditiile de trai. Dar foarte usor transpar si ingrijorarile tinerilor. Aprecierile tinerilor cu privire la sansa lor de a avea un loc de munca sunt negative/pesimiste(peste 80% considera ca aceasta reprezinta o problema); accesul la o locuinta corespunzatoare reprezinta o o problema foarte serioasa pentru mai multi de 94%;conditiile de trai sunt percepute ca fiind o problema de marea majoritate a tinerilor(peste 80%);coruptia in societate reprezinta,,o problema foarte serioasa”pentru aproximativ70%, pentru 25%,,reprezinta o problema”. Toate aceste probleme transmit tinerilor o nesiguranta si o dificultate enorma in a-si planifica viitorul.


Fara indoiala, societatea are datoria de a reda tinerilor increderea in viitor si a da o ,,sansa”viitorului, oferind increderea tinerilor. Dar cum procesul este atat de greu, chiar imposibil in opinia unora, tinerii sunt cei care trebuie sa isi asume aceasta caracteristica a vietii lor:aceea de a contru viitorul chiarsi in alegerile cotidiene cele mai banale, nu doar spre binele propriu, ci spre binele tuturor. Asa se intelege ca
tineretea nu este facuta pentru placere, ci pentru eroism si ca momentele potrivite pentru a actiona nu trebuie asteptate, ci trebuie create. Suna dramatic insemnul lui Raul Follereau:,,deveniti cineva pentru a face ceva. Construiti fericirea altora. Viitorul va avea chipul vostru. Lumea devine inumana: Fiti oameni!” .

29 august 2009

CARCIUMA DIN CENTRUL SATULUI ( a doua biserica)

Cum definesti o carciuma romaneasca? Cand zic carciuma nu ma refer la “your every day bodega” unde bei pana cazi ca porcu’ sub masa, vorbesc de toate terasele, restaurantele, barurile (si asa mai departe) sub tutela romaneasca, patronaj romanesc si angajati mioritici.

Prin definitie o bodega romaneasca va avea urmatoarele calitati:

1. Muzica va fi data mai tare decat trebuie, va trebui sa vorbesti un pic mai tare ca sa te intelegi cu cel de langa tine. In general muzica e ori house, ori chestii cu piu-piu si poc-poc sau manele. In viziunea mea, intr-un local unde stai sa bei o bere cu cineva – fie ca o faci dupa job sau in alt moment al zilei – muzica nu trebuie sa te deranjeze. Trebuie sa fie acolo, pe fundal, sa iti tina companie. Nu imi plac carciumile unde muzica e data prea tare. For fuck’s sake, exista deja locuri unde se da muzica tare – CLUBURILE SI DISCOTECILE!

2. Timpul dintre “te rog” si “poftiti” in general iti intrece asteptarile. Nu se intampla de fiecare data dar cand iti aduce cineva nota la timp sau meniul la un minut dupa ce te-ai asezat la masa ramai ca matza holbandu-se la calendar, iti faci cruce si notezi in acel calendar (la care inca te holbezi).

3. Zambitul este optional. Pentru ca iti aduc meniul, inca o cola, o bere sau nota, tu trebuie sa faci 2-3 plecaciuni. Se uita incruntat la tine de parca le zici ceva de mama… Nu generalizez, nu toti fac asa, dar in mare parte te simti ca ultimul cacat caruia i se face o mare favoare!

4. Daca a uitat sa iti aduca ceva mai ai de asteptat inca un secol jumate, servetelul lasa de dorit e ,,mare" ca te poti acuperi cu el.

5. Cand platesti nota, sa zicem ca ai de platit 147 lei rest nu mai vezi, Ok si asa il lasai dar macar asa din respect ar putea sa se faca ca cauta sa iti dea restul oricum intervi sa spui ,,-Nu lasa"


Ok cam asa sta treaba pe la noi. A si nu mai zic ca daca esti in grup de 7-8 persoane unesti o masa sau chiar 2. pentru treaba asta iti trebuie aprobare nu asa ca se supara lumea, deci cateva notiuni daca vrei sa unesti 2-3 mese.Tin sa mentionez ca localul era gol si la terasa si inauntru. Noi vrem pe terasa la aer.

1. Autorizatie de la primarie, glumesc de la chelner, daca ai primit ,,OK" atunci te poti apuca de treaba, tu ca el oboseste nu poate ridica saracul.

2. Unesti mesele in cauza

3. Isi face aparitia al 2 chelner

Chelnerul 2: Daca sunteti asa de multi trebuia sa faceci o rezervare.

Eu: Oricum nu aveti nici un client pe terasa si noi nu stam mult bem ceva si am plecat

Chelnerul 2 : De ce ati deranjat mesele, acum am cu o masa in minus

Eu: Stati linistit ca atunci cand plecam , aranjam mesele

Chelnerul 2 : . . . . .

Dialogul a fost de ajuns cat sa ne scarbeasca. Atitudine mai de cacat nu cred ca exista (sau poate ca ma insel doar suntem in Romania unde totul este posibil), motiv pentru care ne-am carat. Trebuia sa ii lasam mesele vraiste. Dar nu am raspuns cu acceasi moneda.

ASA DA FRATE

La intoarcerea la munca in Italia ne-am oprit sa mancam undeva intre Lipova si Deva. Am fost serviti de o chelnerita care intelesese ca zambetul nu costa nimic...

Comandam specialitatea casei. Primim raspuns ca nu mai au cu scuzele de rigoare, ok , asta este cautam altceva, pana la urma ne decidem.

Am crezut initial ca pt o comanda trebuie sa astept cel putin jumatate de ora.Gresit 5 minute si am fost servit ,,WOW" am ramas masca ( si domnisoara chelnerita tot amabila si zambitoare)

25 iulie 2009

INOCENTA DE COPIL ORFAN

Un baietel in varsta de numai 10 ani a impresionat juriul unui concurs international de creatie literara in asa fel incat juriul ia acordat premiul special, si merita si eu am ramas socat de gandirea unui copil de 10 ani numa atata are. Asa ca am sa scriu si eu aici acea scrisoare.
SCRISOARE PENTRU TATA
Tati, sa stii ca ne este foarte dor de tine si vrem sa te intorci la noi. De ce nu mai vii? Te-ai suparat pe mine sau pe mami? Sa stii ca eu am fost foarte cuminte si daca te intorci, iti promit ca nu o sa mai fac nimic rau. De ce nu mai vii, tati? Te-ai suparat pe mine? In fiecare zi ma uit pe geam sa te vad cand vii. Te-am asteptat de ziua mea ca sa apari, dar mami a zis ca nu o sa vii. Eu tot te-am asteptat si am plans seara, la culcare. Am primit multe cadouri de ziua mea, dar eu te voiam pe tine. Chiar daca nu aveai bani de cadou. Voiam sa ma tii in brate, ca pe vremuri, cand eram eu foarte mic si imi spuneai cate lucruri o sa facem impreuna cand o sa fiu mare. Mami mi-a spus ca tu esti sus, la Dumnezeu, ca El te-a luat de linga noi. Dar eu nu cred asta. Pentru ca doamna, la ora de religie, ne-a povestit cum si-a pierdut si El copilul si nu cred ca este atit de rau ca sa te desparta de mine. Sa stii ca Alin a inceput sa vorbeasca bine si intreaba de tine, unde esti si cand vii acasa? Si eu nu stiu ce sa-i spun. El nu te cunoaste, ca tu ai plecat cand era el mic de tot. Toti copiii au si mama si tata, dar noi o avem numai pe mami. Ne descurcam foarte greu cu banii de cand nu mai esti tu. Sunt zile in care mami si mamaia nu mananca nimic, spun ca nu le e foame. Dar eu vad ca frigiderul e gol si stiu ca ne dau noua toata mancarea. Si atunci nu mananc tot, le spun ca m-am saturat si le dau si lor. De Paste am fost la biserica si parintele mi-a zis ca tu veghezi asupra noastra. Daca ne vezi, de ce nu vii inapoi, tati? Sa fim iar o familie adevarata, ca inainte eram fericati, pana sa pleci tu. Daca Dumnezeu e atit de bun si de puternic, de ce nu te trimite inapoi? El poate asta, stiu eu, ca pe fiul Lui l-a inviat. El poate orice. De ce nu te trimite inapoi? Ne e greu fara tine, tati si te iubim.”

Crescut de mama si bunica sa intr-un spirit religios, Ovidiu refuza sa creada ca Dumnezeu, cel caruia el i se roaga in fiecare seara, l-a luat pe tatal sau in ceruri si ca el si fratiorul lui de numai 3 ani, Alin, au ramas orfani de unul din parinti, tatal lor, plecand cu un contract de trei ani in Spania.
Daca te-a miscat aceasta povestioara scrisa de un suflet inocent poate iti spui si tu parea printr-un comentariu ceva ...

23 iulie 2009








JOC SENTIMENTAL, oare ? eu nu cred dar totusi... eu te-am iubit, nu stiu daca acest sentiment a fost reciproc...







Cand viata iti va pune sufletul la pamant adu-ti aminte ca mai ,,este" cineva
care acolo, departe, care te iubeste cu adevarat…



Cand viata isi va pune amprenta asupra ta si te va face sa suferi, adu-ti aminte ca mai ,,este" cineva care ar vrea sa te stie fericita...


Cand vrei sa pleci din viata asta...adu-ti aminte ca cineva ,,vrea" sa mai traiasca ca sa te aiba aproape sa te poata tine in brate...


Judeca-ti viata dupa propriile puteri si nu dupa presupuneri...



Pronunta cu respect cuvantul ,,VIATA" si in momentul acela un fior te va lua pe sira spinarii... ,atunci sa-ti aduci aminte ca mai ,,este" cineva care tine la tine si care face ar vrea sa faca parte din viata ta...



Ridici capul si lacrimile vor curge pe obraji... ochii itivor fi incetosati si nu vei mai recunoste nimic din ce este in jur... doar acel cineva a ramas neschimbat pentru tine...

Iar el se va uita la tine, te va lua in brate si toata suferinta ta va disparea - lacrima se va transforma in zambet, suferinta in veselie, pesimismul in optimism... Iar tu... tu devii ceea ce erai mai demult...O persoana care se simte si este iubita cum merita o fata cum esti tu.





Asta este pentru tine ca am crezut ca te iubesc si as fi vrut sa fiu alaturi de tine...

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...




POSTARE IN UMBRA ,,Joc sentimental"

Poate te intrebi de ce postare in umbra. Si apoi realizezi ca nu e nimic postat, nimic interesant. Asta pentru ca aceasta postare nu poate fi vizualizata in acest moment. Promit sa o postez dar momentan va las in ,,UMBRA" numa pentru moment...

19 iulie 2009

tipuri de salariu

Te-ai gandit vreodata care e diferenta intre un tip de salariu si altul? , sau te-ai intrebat cate tipuri de salari exista? Ce fel de salariu ai?
Am sa enumar cateva tipuri de salari sa vedem care tip ti se potriveste.

Salariul Ceapa: il vezi, il iei in mana… si iti dau lacrimile.

Salariul Nenorocit: nu te ajuta la nimic, doar te face sa suferi, insa nu poti trai fara
el.

Salariul Dietetic: te face sa mananci din ce in ce mai putin.

Salariul Ateu: te indoiestide existenta lui.

Salariul Magic: face cateva miscari si dispare.

Salariul Furtuna: nu stii cand o sa apara si nici cat o sa tina.

Salariul Umor Negru: razi ca sa nu plangi.

Salariul Prezervativ: iti taie pofta.

Salariul Impotent: atunci cand ai mai multa nevoie te dezamageste.

Salariul Menstruatie: vine o data pe luna si tine 4 zile.

Salariul Walt Disney: de 30 de ani este inghetat.

Salariul Ejaculare Precoce: abia a intrat... si s-a terminat.

Cam astea ar fi tipurile de salari, daca ai tu alta ideeie de salar te rog sa o comunici si o sa o adaug aici.


18 iulie 2009

Iata 60 de motive pentru care merita sa fii barbat

1. Putem manca o banana fara ca nimeni din jur sa se gandeasca la porcarii.

2. Convorbirile telefonice se sfarsesc in 30 secunde.

3. Ne putem pisa oriunde.

4. Cei din jur nu se intreaba daca avem ceva impotriva sexului oral.

5. Ideea unui joc video in care masacrezi un catelus ne amuza.

6. Cunoastem cel putin 20 de feluri in care se deschide o bere.

7. In filme doar femeile apar dezbracate.

8. Putem sa ne intrecem care se pisa mai departe.

9. Lumea nu se opreste din povestitul unui banc scarbos cand trecem pe langa ei.

10. O saptamana de vacanta necesita doar o valiza.

11. Putem purta un tricou alb intr-un parc de distractii acvatice.

12. Fotbalul de la tv.

13. Putem sa ne dam jos tricoul cand e prea cald.

14. Nu trebuie sa ne ocupam de viata sexuala a prietenilor nostri.

15. 80 % timp mai putin petrecut in baie.

16. Prietenii nostri nu ne critica cand ne ingrasam sau cand slabim. Nici
nu le pasa dealtfel.

17. Frizerul nu ne fura.

18. Nu plangem de fiecare data cand cineva plange la tv.

19. Fundul nostru nu e un factor hotarator in timpul unui interviu de angajare.

20. Toate orgasmele sunt reale.

21. Putem merge la toaleta fara a fi insotiti de jumatate dintre prieteni.

22. Pastram numele de familie.

23. Suntem recompensati pentru orice remarca cat de cat inteligenta.

24. Intelegem umorul.

25. Suntem gata oricand in 10 minute.

26. Lenjeria noastra intima costa 10 lei setul de 3 perechi.

27. Nici unul dintre colegii de munca nu ne face sa plangem.

28. Nu trebuie sa ne atingem de un fund paros in fiecare noapte.

29. Putem avea 35 ani si sa fim celibatari fara ca nimeni sa remarce.

30. Totul de pe fetele noastre are culoare naturala.

31. Putem manca ciocolata fara sa luam 3 kg imediat.

32. Putem sa devenim presedinti.

33. Nu ne intereseaza sentimentele celorlalti.

34. Ne gandim la sex 90% din timpul in care suntem treji.

35. 3 perechi de pantofi sunt suficiente.

36. Putem spune orice fara sa ne gandim la ce cred ceilalti.

37. Nu trebuie sa facem curatenie cand vine cineva pe la noi.

38. Putem sa ne asezam cu genunchii departati.

39. Parul carunt aduce mai mult sarm.

40. Rochie de mireasa : 1000 euro, chirie smoking : 50 euro.

41. Nu trebuie sa ne dam cu ceara fierbinte pe piele.

42. Eurosport.

43. Putem vizita un amic fara sa fim obligati sa-i ducem un mic cadou.

44. Putem sa ne cumparam un prezervativ fara ca farmacistul sa-si inchipuie cum aratam in pielea goala.

45. Nu suntem obligati sa pretindem ca mergem sa ne racorim cand ne ducem la
toaleta.

46. Putem incheia oricand o fraza cu " ce **** mea " in timpul unei discutii.

47. Nu ratam nici o ocazie de a ne culca cu cineva din cauza ca nu avem chef.

48. Filmele porno sunt facute dupa gustul nostru.

49. Nu suntem obligati sa ne amintim aniversarile tuturor.

50. Daca nu iubim o persoana nu inseamna ca nu putem sa ne culcam cu ea.

51. Daca ceilalti nu observa ca m-am tuns, asta nu inseamna ca ma urasc.

52. Nu trebuie sa car o geanta plina de rahaturi dupa mine.

53. Daca spun ceva inteligent, lumea nu se uita ciudat la mine.

54. Nu exista riscul sa fiu violat.

55. Pot sa ragai alfabetul (valabil pentru cei mai buni dintre noi).

56. Pot sa fiu preot, calugar shaolin etc.

57. Pot vizita Muntele Athos si manastirile de la Meteora.

58. Pot conduce o masina scumpa fara ca toti sa se gandeasca ca am prestat sex oral pentru ea.

59. Nu conteaza daca hainele mele nu sunt asortate.

60. Nu trebuie sa mai am 1 cm de unghie in prelungirea degetului

Multumesc ROGER

14 iulie 2009

TACEREA DISCERNAMANTULUI




,,Pe aici nu se trece!" - aşa a fost apărată Moldova, aşa a început eliberarea
teritoriului României în timpul Primului Război Mondial.


"Nu ne vindem ţara!" se striga în 1990...

Şi "coincidenţele nu lipsesc , legi modificate parcă la comandă, hotărâri de guvern emise pe bandă rulantă, modificări în dezavantajul oamenilor de rand , arhiva statului, majoritatea secretizate".

"Noi nu distrugem nimic, ci ne încadrăm în proiecte de anvergură foarte profitabile" (profitabile pentru cine ...)- am putea adăuga. Nu distrugem nimic, decât resursele naturale nu distrugem nimic, decât economia - şi fiindcă lucrul acesta nu e suficient (am supravieţuit atâtor nenorociri de-a lungul istoriei), ei bine, distrugem istoria. În fond, decizia celor de sus nu ar trebui să constituie o surpriză de nici un fel. Oricui îi are! Evident spunem un ,,NU" ferm si hotarat, sănătăţii, culturii, dar spunem un da ca cel din fata altarului subculturii, bolilor şi mizeriei fizice, psihice, spirituale, disperării !


Vă mai aduceţi aminte ce înseamnă "o întoarcem ca la Ploieşti?!" Sintagma se referea la o manevră de cale ferată, dar vorba românului are rădăcini adânci şi, mai ales, putere de previziune.


A distruge istoria înseamnă a distruge o naţiune. Încet-încet, lucrurile intră pe acest făgaş: studenţi la facultăţi de prestigiu, dar care nu ştiu să scrie corect gramatical în limba maternă, elevi de gimnaziu care nu ştiu să facă un rezumat, liceeni pentru care modelele de viaţă sunt personajele dubioase din mass-media, iar idealul este să apară "pe sticlă", generaţia EMO - "arată-mi un motiv pentru care să merite să trăiesc" etc.


Iar istoria?! Ce contează?! În alte ţări aparţinând UE se reconstituie vechile clădiri după planurile existente în perioada interbelică, tocmai ca să poarte amprenta
specificului naţional. La noi, o clădire de importanţa este demolata fara nici o retinere
După cum nu contează nici martirii închisorilor comuniste, nici martirii Revoluţiei din 1989, nici cei care-şi duc viaţa de azi pe mâine cu frica zilei de mâine, trăind din retribuţii cu mult sub limita sărăciei, într-un martiriu continuu! Cinismul, incultura, sfidarea, ura autentică şi iconoclastă faţă de valorile spirituale autentice - iată ce
contează! Trăim într-o lume a banului, banul conduce totul, banul cumpăra şi vinde. Chiar şi conştiinţe! "Orice are preţul lui" - se spune. Grecii aşezau în gura mortului o
monedă, ca să aibă cu ce-l plăti pe Charon, luntraşul care-i ducea peste Styx în
lumea morţilor (o monedă era de ajuns, fiindcă dincolo, în lumea celor morţi, nu
avea nici pe cine, nici cu ce să plătească, oricâte bogăţii ar fi avut pe
pământ). La fel e şi acum: nu avem nici unul dintre noi pe cine şi cu ce să
plătim ca să ne răscumpărăm propria conştiinţă. Putem spune cu nepăsarea care a
devenit caracteristica epocii: "Ei şi, doar nu eu am tăiat pădurile, nu eu am
vândut resursele naturale, nici brăţările tezaurului dacic, nu eu am demolat
biserici şi mi-am bătut joc de vestigiile arheologice. Adevărat, dar tăcerea noastră ne face părtaşi la toate ticăloşiile pe care le trecem cu vederea. Propria conştiinţă, chiar ea, e aceea care ne acuză deschis.
Poate că si noi ar trebui sa strigam precum a strigat generalul Eremia Grigorescu la 6 august 1917 ;

"Pe aici nu se trece!" - şi ne-a apărat de duşmanii din afară. Dar de propria pervertire, nepăsare şi corupţie nu ne putem apăra decât noi înşine. Fiindcă totul se rezuma la liberul arbitru. Dar aztazi liberul arbitru e si el conditionat de bani si de interese. Totul se invarte in jurul banului Şi discernământul, constinta adevarul , unde sunt?


13 iulie 2009

LEAPSA NR.1

Luați cartea cea mai la îndemână, deschideți la pagina 18 și
scrieți aici al 4-lea rând :
,,Gratie ai alpina. e disponibile sulla
berlina, derivata dalla<<>>" (TAM Tute le auto del mondo)

Fără să verificați, cât e ora ?18:57Verificați
!18:56(p’acolo)

Cum sunteți îmbrăcată ?Cu un tricou si un pantalon scurt...

Înainte de a răspunde la acest chestionar, la ce vă
uitați ?
Chiar vrei sa-ti spun? Ma uitam la un film... deepest anal
penetration (hahahahah... glumesc) Nu ma uitam la nimic, dar ascult muzica pe
winamp.

Ce zgomot auziți în afara celui al calculatorului ?copilul vecinului...

Când ați iesit ultima dată și ce ați făcut cu ocazia respectivă ?Duminica, am fost sa bem ceva cu baietii si fetele

Ce-ați visat ieri noapte ?nimic

Când ați râs ultima dată ?Rad non stop. Pana si acum :))

Ce aveți pe pereții încăperii unde sunteți ?pf mai
multe.

Dacă ați deveni multimilionar peste noapte, care ar fi primul
lucru pe care l-ați cumpăra?Cred ca as pleca acasa.

Care este ultimul film pe care l-ați văzut ?The Devils Tomb.

Ați văzut ceva neobișnuit astăzi ?Da... eu putin mai linistit ca de obicei.

Ce părere aveți despre acest chestionar ?Foarte fun!

Spuneți-ne ceva ce nu știm încă.Sunt prea multe chestii pe care nu le stiti.si
e bine sa ramana asa daca intereseaza pe cineva ma poate intreba personal.

Care ar fi prenumele copilului dvs. dacă ar fi vorba de o fetiță ?nu stiu nu m-am gandit inca la asa ceva.

Si dacă ar fi vorba de un băiat ?nici asta nu stiu.

V-ați gândit deja să locuiți în străinătate ?Piei satana. Nu imi placea sa stau departe de casa ( cu toate ca acum am ceva distanta pana acasa).

Ce ați dori ca Dumnezeu să vă spună când intrați pe porțile Raiului ? Inchis pentru renovare.

Dacă ați putea schimba ceva în lume (în afară de politică), ce ați
schimba ?
Foarte greu reusesc sa gasesc un raspuns la aceasta
intrebare... Sunt prea multe variante in capul meu in acest moment...

Vă place să dansați ?Dansez si eu... nu prea mult ca bate la ochii.

Ce ați văzut la televizor ultima dată ?Nu ma uit la tv.

Care sunt cele 4 persoane care ar trebui să preia acest chestionar ?Cum si eu am furat leapsa prin urmare nu are nici un sens sa fac eu nominalizari... Cine vrea o leapsa? Hai, ia-o !

12 iulie 2009

RASARIT PE MALUL APEI

Azi dimineata la ora 4 jumate am plecat la ,,pescuit" , cu toate ca nu sunt eu unul care practica acest sport si aseara am jucat football pana tarziu am mers cu un prieten si va spun ca nu imi pare rau am avut ce vedea rasaritul pe malul apei a fost magnific am facut si cateva poze. Le voi posta pe blog va las pe voi sa comentati.



















6 iulie 2009

CE TIP DE TEMPERAMENT AI ?

Am gasit pe net un text interesant pe care vi-l propun si voua. Sper sa va placa.

Alegeti cate o afirmatie, care va caracterizeaza din cele 21 de mai jos fie ,,A" fie ,,B".

! Atentie nu alegeti afirmatia care ati dori sa va caracterizeze,ci pe cea care vi se potriveste cel mai mult,intrebandu-i la nevoie si pe cei din jurul vostru care a cunosc.Daca aceste conditie este respectata , chestinarul va da rezultate corecte.

1.

A. Sunt foarte impresionat chiar si de lucruri marunte.

B. Sunt tulburat numai in situati grave, deosebite.

2.

A. Ma entuziasmez si ma indignez din nimic.

B. De obicei iau lucrurile asa cum sunt, pastrandu-mi calmul.

3.

A. Cand vorbesc, in general ma aprind si ridic vocea.


B. Obisnuiesc sa vorbesc calm, asezat fara graba.


4.


A. Trec adesea fara motiv de la bucurie la tristete si invers.


B. Am o dispozitie egala. Imi vad de treaba mea, fara sa iau in considerare atmosfera care ma inconjoara.


5.

A. Uneori de omotie ma pierd, sunt ca paralizat.

B. Asa ceva nu mi se intampla. Fac fata oricarei situatii.


6.

A. O ironie ma doare intr-atat, incat pur si simplu amutesc.

B. Cuvintele nu au mare importanta pentru mine deoarece eu apreciez numai faptele.


7.

A. La cinematograf traiesc din plin ceea ce se petrece pe ecran, ma agit, sunt emotionat, rad sau plang.

B. Filmul este un simplu joc de umbre pe o panza. Uneori ma distreaza, alteori nu , dar atat





8.

A. Cand am timp liber, ma odihnesc, dorm, etc...

B. In timpul liber studiez, muncesc dau fac sport.


9.

A. Fac in general eforturi ca sa trec de la gand la fapte.

B. Este de ajuns sa doresc ceva ca sa trec imediat la fapte.


10.

A. Decat sa fac multe lucruri simple, mai bine gandesc mult, corect si realizez putin

B. In general inventez si organizez mereu cate ceva.


11.

A. In general nu imi asum riscul. Sunt tentat sa ocolesc, sa aman, sa astept, deoarece multe se rezolva de la sine.

B. Atunci cand am hotarat ceva, nu dau inapoi indiferent de piedicile intalnite.

12.

A. Fara motive intemeiate nu intreprind nimic. Ar fi o pierdere de timp si o oboseala inutila.

B. Sunt mereu ocupat. Ma enervez sa stau si sa nu fac nimic.

13.

A. Prefer sa privesc un joc dect sa particip la el.

B. Imi place mai mult sa particip la joc decat sa ma privesc.

14.

A. Obosesc foarte repede chiar si atunci cand imi place munca pe care o fac.

B. Am multa putere de munca, sunt rezistent la efort.





15.

A. Incep multe lucruri, insa ele raman adesea neterminate.

B. Concep planuri pe termen lung si in timp le realizez.


16.

A. Imi schimb adesea parerile atunci cand descopar lucruri neasteptate, necunoscute.

B. Sunt foarte constant in simpatiile si antipatiile mele.


17.


A. Necazurile reusesc sa le depasesc repede.

B. Raman marcat, suparat toata ziua si chiar mai mult atunci cand am un necaz.


18.


A. Viitorul este important dar eu traiesc in prezent.

B. Prezentul inseamna prea putin fata de trecut si viitor.

19.

A. Camd sunt suparat izbugnesc si ma descarc.

B. Supararile nu se pot descarca. Le aduni in tine si le suporti.

20.

A. Ma plictisesc lucrurile si fenomenele monotone, prefer schimbarea.

B. Am multe obiceiuri exacte la care tin mult. Nu-mi place necunoscutul.

21.

A. Firea mea desi deschisa, este un permanent sir d surprize.

B. Este greu sa ma cunoasca cineva bine, fiind o fire retinuta, interiorizata.




INTERPRETAEA REZULTATULUI



Numarati de la punctul 1 la 7 , cate raspunsuri ati ales cu notatia ,,A" si cate cu ,,B". Daca aveti cel putin patru de ,,A" sunteti emotiv. La fel cel putin patru de ,,B" sunteti nonemotiv.


De la punctul 8 la punctul 14 numarati la fel cate raspunsuri ,,A"si ,,B" ati ales. Cel putin patru ,,A" inseamna Nonactiv. Cel putin patru de ,,B" inseamna activ.

Daca pentru punctele 15 pana la 21 ati ales mai mult de patru de ,,A" inseamna primar iar minim patru ,,B" inseamna secundar.

Din combinatinarea celor variante se obtin urmatoarele tipuri de temerament:

Emotiv+Nonactiv+Primar=NERVOS

Emotiv+Nonactiv+Secundar=SENTIMENTAL

Emotiv+Activ+Primar=COLERIC

Emotiv+Activ+Secundar=PASIONAL

Nonemotiv+Activ+Primar=SANGVINIC

Nonemotiv+Activ+Secundar=FLEGMATIC

Nonemotiv+Nonactiv+Primar=AMORF

Nonemotiv+nonactiv+ Secundar=MELANCOLIC



Temperamentul NERVOS


Temperamentul dumneavoastra este considerat “copilul teribil” al caracterologiei. Este reprezentat prin nume ilustre ale istoriei artei: Byron, Chopin, Baudelaire, Dostoievski, Gaugain, Mozart, Edgar Poe, etc. Temperamentului nervos i s-au consacrat volume intregi de cercetari si analize profunde din care am selectat cele mai importante observatii.
Temperamentul nervos nu trebuie asociat cu un om scos din sarite, decat in anumite ocazii. Este adevarat ca stapanirea de sine este mai curand o mare dorinta pe care o aveti, decat o virtute cu care “ati fi daruit de la natura”.
Principala dumneavoastra problema este dispozitia, prea se schimba usor, cu si fara motiv. Prea va strica “in targ”, la examene, in societate, intentiile cu care ati pornit initial “de acasa”. Poate ca sunteti emotiv, impresionat de prea multe lucru uneori mimica, vocea, miscarile pe care le faceti “nu va asculta” ca pe altii, impenetrabilii pe care ii invidiati.

Este sigur ca sunteti “afectiv”, in sensul ca aveti o traire sufleteasca foarte vie, contradictorie si care va influenteaza puternic actiunile. Pentru ca discutam despre actiuni trebuie sa observam ca emotivitatea si nevoia dumneavoastra permanenta de emotii este in serioasa contradictie cu activitatea dumneavoastra, discontinua si nu intotdeauna eficienta. Ati dori sa faceti multe lucruri si incepeti multe dar, prea des insa, actiunile dumneavoastra raman in faza de intentie.
Tot ceea ce va putem recomanda in aceasta privinta este sa faceti cat mai putine compromisuri, sa nu fiti comod si sa va alegeti o munca, fie ea si dificila, dar care sa va placa intr-adevar si care in acelasi timp sa va oblige la ordine si autoorganizare. Daca va veti iubi profesiunea, nimic nu va poate impiedeca sa aveti rezultate excelente.
Mai avem o sugestie: temperamentul nervos sufera de o permanenta lipsa de energie in contradictie cu sensibilitatea si imaginatia sa bogata si de aceea este bine sa o economisiti.
O trasatura importanta pe care o aveti este nerabdarea, “viata aici si acum”. Nici un temperament nu este mai legat de prezent ca si dumneavoastra. Pe de o parte este o mare calitate: sunteti un adevarat seismograf al schimbarilor, al problemelor spontane, gata sa reactionati prompt, sa va adaptati la ele si sa-i ajutati si pe altii sa le observe. Reversul promptitudinii este frecventa contradictie, pe care cei din jur v-o reproseaza des, intre ce spuneti ieri si ce faceti astazi si, poate, lipsa de obiectivitate cu care sustineti si argumentati vreun punct de vedere care va convine pe moment.
In legatura cu modul de a comunica, specialistii considera ca “nervosul” are mai mult ca oricine tendinta, uneori agasanta, de a critica de dragul criticii ti contradictiei, sa vorbeasca mai mult despre lucruri sau despre altii si mai putin despre el insusi.

Temperamentul SENTIMENTAL

Sa incepem cu o precizare: impartirea antica a lui Hyppocrate, cuprinzand temperamentele: coleric, sangvinic, melancolic si flegmatic are tendinta sa va repartizeze in categoria melancolicilor. Dupa o apreciere superficiala un om sentimental este considerat adesea melancolic.
Nimic nu este mai gresit decat sa consideram sentimentalul un temperament slab. Banuim ca nici dumneavoastra nu ati accepta aceasta tipologie si v-ati considera undeva la mijloc, intre celelalte temperamente.
In realitate aveti o trasatura care nu este deloc slaba – emotivitatea. Oricare dintre “temperamentele emotive” are o viata interioara de o bogatie care respinge epitetul slab. Dovada este data de biografiile unor sentimentali celebrii ca Alfred de Vigny, Jean Jack Rousseau, Leconte de Lisle, astfel incat s-a ajuns la concluzia ca sentimentalii prezinta un numar aproape infinit de varietati care nu se lasa reduse prea usor la un singur tip.
Temperamentul dumneavoastra este “frate” cu tipul nervos, de care il aproprie si carenta de energie. Citind descrierea “nervosului” ati gasit probabil multe lucruri care vi se potrivesc. In ciuda acestor puncte comune, cele doua firi sunt adesea in contradictie: daca “nervosul” ramane un vesnic adolescent iritabil, “sentimentalul” este mai curand un permanent copil fragil si sensibil. Daca nervosul are uneori tendinta sa fie egoist, sentimentalul este mai curand egocentric, in sensul ca pentru dumneavoastra tot ce se petrece in jur apare ca o problema personala.

Ceea ce va deosebeste cel mai mult de nervos (si va aproprie de pasionat si flegmatic) este desfasurarea in timp a vietii sufletesti. Traiti mai curand in trecut si in viitor decat in prezent. Vi se poate reprosa ca nu stiti sa uitati. Sensibil si tentat spre autoanaliza, chiar daca nu va place, din teama sau din rezerva, sa va destainuiti altora, va supuneti unei continue autoaprecieri, din pacate adesea subiective.
Va cunoasteti mai bine slabiciunile decat fortele. Pentru dumneavoastra principala problema este vointa, depasirea acelei nesigurante, a neincrederii in sine, care va este proprie. Exista o mare contradictie intre idealurile pure si perfecte pe care le aveti si acest sentiment de neputinta (de altfel nerealist). Multi sentimentali manifesta o resemnare anticipata, avand o adevarata fascinatie a esecului, subtil exprimata in zicala populara: “mai bine un sfarsit cu spaima, decat o spaima fara sfarsit.

Pentru ca am inceput prin a descrie temperamentul dumneavoastra, asa cum se manifesta in special in adolescenta, trebuie sa mai notam subiectivitatea dumneavoastra analitica – atentia excesiva pe care o aveti pentru amanunte - astfel incat adesea “din cauza copacilor nu vedeti padurea”, timiditatea si nehotararea paralizanta pe care o simtiti atunci cand trebuie sa actionati.
Despre sentimentali se spune ca, spre deosebire de nervosi, care incep mereu si nu termina niciodata, ei se pregatesc mereu si nu incep niciodata.
O interesanta trasatura a temperamentului dumneavoastra este reactia la situatiile grave. Paradoxal, in timp ce micile neplaceri si piedici va tulbura profund, atunci cand obstacolul sau pericolul devine clar si nu mai poate fi amplificat prin imaginatie, reactionati cu mult echilibru si curaj. Mentionam acest lucru deoarece faptele eroice ale sentimentalilor I-au uimit de multe ori pe cei din jur si au fost chiar relatate de scriitori.

Temperamentul COLERIC

Asemenea pasionatilor, flegmaticilor si sangvinicilor, si temperamentul dumneavoastra este considerat puternic. Va caracterizeaza in esenta trei trasaturi: o emotivitate puternica, multa energie si o mare legatura cu prezentul.
La coleric dialectica interioara este mai putin utila. El este tentat atunci cand nu reuseste ceva sa schimbe mai curand obiectele sau situatiile din jurul sau, decat pe el insusi. O alta trasatura peste care psihologii va recomanda insistent sa treceti este cea sintetizata intr-o expresie caracteristica pentru dumneavoastra: “sunt asa cum sunt si trebuie sa ma luati ca atare”, trasatura excelent exprimata in celebrul “daca voi nu ma vreti, eu va vreau” al lui Alexandru Lapusneanu.
Desigur, nu este nimic rau in faptul ca, foarte natural, aveti initiativa si conduceti grupul in care va aflati. Necazurile apar atunci cand datorita firii dumneavoastra prea aprinse, impulsive, prea putin controlate, mai ales in adolescenta, vi se intampla sa faceti gafe sau sa intreceti masura.
Temperamentul dumneavoastra are o mare calitate: caldura, usurinta cu care vorbiti cu oamenii, reconfortante chiar si pentru temperamentele mai reci (flegmaticii, nonsalantii, melancolicii).
Altfel, o trasatura importanta a temperamentului coleric este valoarea mare acordata actiunii. Psihologia si literatura de specialitate au descris de multe ori destine tumultoase ale unor colerici ca Beaumarchais sau Hemingway, care au avut tendinta sa traiasca mai multe existente, sa cunoasca tot, sa realizeze tot.
Alti colerici, desi excelent dotati, au realizat foarte putin, fiindca n-au reusit sa se restranga doar la cateva domenii. “Strunit” prin educatie si integrare in colectiv, temperamentul dumneavoastra se indulceste si devine mai stabil si mai intelept.

Temperamentul PASIONAT

Temperamentul pasionat a fost supranumit temperamentul celor trei forte:afectivitatea puternica, activitatea intensa si tenacitatea.

Daca nu se poate vorbi despre superioritatea prin definitie a unui temperament, se poate spune despre cel pasionat ca este cel mai intens. Ceea ce iese in evidenta la dumneavoastra este intensitatea dramatica si concentrarea trairilor. Marii pasionati ca: Napoleon, Marie Curie, Blaise Pascal, Lev Tolstoi, Ludwig van Beethoven, Luis Pasteur, au vrut “totul”. Spre deosebire insa de temperamentul coleric, pasionatii intuiesc ca nu pot ajunge departe decat stabilindu-si o directie unica, mergand in profunzime. De aceea se spune ca pasionatul prefera absolutul totalitatii.
Pentru ca am inceput descrierea cu superlative si pentru ca nu dorim sa va magulim gratuit amorul propriu, va precizam ca pasionat nu inseamna cu tot dinadinsul “genial”. Prea de multe ori unii pasionati nu se realizeaza, sau nu creeaza nimic, pentru ca nu isi indreapta fortele spre directii sociale utile.
Este un temperament echilibrat. Echilibrul dumneavoastra este insa scump platit, fiind, dupa cum va dati si singur seama, rezultatul unui efort de “strunire a tensiunilor” pe care vi le produc emotivitatea intensa si dorinta de a realiza cat mai mult. Din cauza acestor presiuni interioare, diferentele de comportare, de personalitate intre reprezentantii temperamentului dumneavoastra sunt foarte accentuate.
Caracterologii francezi considera ca pasionatii se manifesta de la singuratatea cea mai abstracta si nedreapta pana la un adevarat model de echilibru si sociabilitate in functie de gradul lor de interiorizare. In orice caz, ceea ce sunteti la maturitate, gasirea unei vocatii, depinde in cea mai mare masura de ceea ce psihologii numesc “dialectica personala”, modul in care va construiti constient si voluntar o personalitate fata de care aveti toata raspunderea. Este motivul pentru care autoaprecierea acelor “lucruri pe care nu le cunoastem despre noi insine, sau daca le banuim ne este frica sa le afirmam cu certitudine”, constituie o adevarata datorie a temperamentului dumneavoastra.
Ca si pentru sentimentali, trecutul, copilaria, amintirile au o mare importanta pentru dumneavoastra. Puterea de munca si dorinta de activitate va orienteaza insa mai mult spre viitor, pentru ca traiti mai mult pentru viitor. Napoleon spunea: “am trait totdeauna cu un avans de doi ani”.
Cei mai activi reprezentanti ai temperamentului pasionat au o obsesie a folosirii timpului care curge prea repede, supraincarcandu-si zilele, scurtandu-si noptile, renuntand la tot in favoarea muncii care ii pasioneaza. Pasteur remarca: “un singur lucru poate fi interesant – munca”.
O trasatura negativa spre care este posibil sa tindeti e duritatea, neglijenta fata de oamenii cu care veniti in contact. Uneori vi se reproseaza individualismul, izolarea de cei din jur sau, dimpotriva, tendinta de a-i domina, de a spune “eu” in loc de “noi”. Adevarul este ca oricat de multa energie, fermitate si independenta ati avea, in afara colectivului nu puteti realiza nimic viabil.
O ultima remarca despre dragoste. Caracterologii va avertizeaza asupra tendintei de a reactiona dupa cum urmeaza: “ii daruiesc celui iubit (celei iubite), toata viata mea”, ceea ce se poate traduce si in: “il (o) oblig sa traiasca numai viata mea, nu si pe a sa proprie, pe care eu oricum nu o inteleg”. Pasionatii vor sa faca fiintei iubite tot binele sau, daca nu se poate asa, tot raul de care sunt in stare.
Poate ca principala primejdie a temperamentului dumneavoastra, atat de dotat, este excesul, fie in munca, fie in familie, in relatiile din societate, cu oamenii de care aveti mare nevoie, iar principala cale spre succes este modestia, deschiderea spre lume si spre oameni.

Temperamentul SANGVINIC

Temperamentul dumneavoastra a fost mult timp considerat, si nu intamplator, prototipul omului normal. Nonemotiv, capabil de o activitate sustinuta, reactionand prompt la realitatile inconjuratoare si, in general, echilibrat, nu va remarcati de obicei ca avand deosebite probleme psihologice. Aceasta explica si interesul mai redus al temperamentului dumneavoastra pentru investigatii de tipul acestui test.
Psihologii sunt de obicei de acord ca principala dumneavoastra calitate este bunul simt, care va face sa va bucurati de viata si sa nu aveti dificultati in relatiile cu oamenii pe care stiti sa-i luati asa cum sunt, punand foarte rar la inima micile conflicte pe care, de altfel, aveti priceperea sa le transformati in jocuri.
Apartinand unui tip care stie sa se exteriorizeze fara sa se aprinda si sa-si piarda controlul, sociabil si plin de respect fata de normele, va remarcati in sens pozitiv, dar si negativ prin abilitatea de a manevra oamenii si lucrurile in propriul interes. Caracterologii remarca tendinta tipului dumneavoastra de a pune la punct o “tehnica a reusitei” bazata pe experienta, sau retete de care stiti sa nu va indepartati, obtinand maximum de confort material si moral.
Ar fi totusi o eroare sa transformam normalitatea intr-o vina si dorinta justificata a oricui de a trai mereu mai bine si fara conflicte in oportunism.. Nenumaratele exemple de sangvinici ca: Montesquieu, Giradoux, Anatole France, Montaigne, Helvetius, vin sa demonstreze inca o data ca nu exista temperamente negative sau pozitive si ca in nici un caz personalitatea constienta si responsabila a unui om nu poate fi explicata prin integrarea pasiva a unui “dat” innascut. Retinand aceste precizari, putem aminti in continuare dintre observatiile referitoare la temperamentul sangvinic, aptitudinea de a pastra din viata ceea ce este placut, amical, util si de a neglija pur si simplu lucrurile neplacute, dar evitabile. “Fugi de rele, cruta-ti mahnirile, nu duce stirile rele si nu le primi”, spune Gracian intr-o viziune tipic sangvinica.
Traind activ, muncind eficient, fara graba, cu optimism si prudenta, deschis spre orice experienta utila si agreabila, rezistent si echilibrat, sangvinicul a fost considerat de unii psihologici un temperament ideal. Ca orice temperament si acesta are insa dezavantajele sale, cum ar fi adaptabilitatea rapida, buna pentru activitati creatoare poate sa nu mai fie valoroasa in relatiile cu oamenii si indeosebi in ordinea morala.
Modul in care stabiliti relatiile cu oamenii este piatra de incercare a posibilitatii si vointei dumneavoastra de a dezvolta si perfectiona o personalitate multilaterala care sa se identifice comunitatii umane
.

Temperamentul FLEGMATIC

P. Grieger il numeste impenetrabil din cauza foarte retinutei exteriorizari a vreunei emotii. Realitatea este (asa cum adesea emotivii nu sunt in stare sa inteleaga) ca permanenta stapanire de sine, care va caracterizeaza, poate ascunde ca la oricare alt om o mare varietate de trairi si imbolduri. Ceea ce contrariaza in autocontrolul dumneavoastra este originea sa gandita si voita. Echilibrul, rabdarea, vointa, meditatia, care sunt in general calitatile temperamentului dumneavoastra, au reprezentanti remarcabili ca: Charles Darwin, Pierre Curi, George Washington, Berthelot, Lavoisier, Franklin sau Kant.
Autoreconstructia logica si voluntara pe care v-o atribuie psihologia mascheaza adesea o emotivitate destul de puternica. Multi flegmatici se apropie de pasionati sau sunt pasionati care au reusit sa-si impuna un puternic autocontrol. Datorita acestei obiectivitati, temperamentul dumneavoastra refuza sa va determine sa va angajati in vreo actiune inainte de a fi avut suficient timp sa observe si sa aprecieze prudent si distant. De aici, o serie de ocazii in care “pierdeti trenul” – la figurat desigur, niciodata la propriu.
Pentru dumneavoastra totul se traduce in probleme care trebuie cantarite si rezolvate pe baza unor reguli si legi generale. Din cauza economiei de mijloace, pareti adesea mai putin activi, iar unii va pot considera chiar lenesi, ceea ce nu este cazul.
Temperamentul dumneavoastra se caracterizeaza si prin timpuria aparenta adulta. Despre Lavoisier un biograf remarca: “la douazeci de ani era un barbat in toata firea, n-a avut tinerete”. In copilarie este probabil ca ati fost linistit si serios, nici entuziast, dar nici negativist, de obicei atent, ascultator, adaptabil la un colectiv, dar putin comunicativ. Este interesanta tendinta pe care o aveti, de a va elimina din comportare orice nu ar avea vreun scop sau explicatie.
Aproape puteti fi recunoscut de oricine dupa formula preferata: “Este logic” sau “Nu este logic”.

Temperamentul AMORF

Slabiciunea temperamentului dumneavoastra se manifesta pregnant in situatiile critice. Altfel reprezentantii acestui temperament nu se divulga si se recomanda mai degraba prin ceea ce au pregnant: mobilitate si echilibrare.
In conditii de lucru neprimejdioase, nealarmante, cei cu temperamentul amorf actioneaza normal si chiar dovedesc rabdare, spirit de analiza detaliata, constiinciozitate.
Revenind la temperamentul dumneavoastra, trebuie sa-l diferentiem de cel melancolic prin plasticitatea sa mare si prin legatura directa cu realitatea imediata. De aici si constatarea ca viata dumneavoastra depinde in cea mai mare masura de mediul in care traiti, de educatie, scoala, locul de munca. Potrivit parerii lui Scheldon, sunteti prin excelenta omul pe care il defineste si il determina meseria pe care o are.
Reprezentantii temperamentului amorf se pot remarca prin rezultatele excelente atunci cand isi descopera si folosesc vreo aptitudine speciala. Este cazul fabulistului La Fontaine sau al celebrului actor Alec Guiness. De altfel, multi actori apartin acestui tip de temperament datorita plasticitatii si rezonantei lor innascute.
Principala resursa prin care va puteti depasi inhibitiile este inteligenta. Problema este sa puneti in aplicare concluziile juste la care ajungeti. La temperamentul dumneavoastra trebuie precizat mai mult ca oriunde, caracterul lui psihic. Multi cred ca un temperament slab inseamna neaparat un fizic plapand si o aparitie palida.
Nimic mai gresit. Aceasta caracteristica a temperamentului dumneavoastra se refera nu atat la resurse cat la economia de energie, deoarece nu sunteti lipsit de robustete, de forta si rezistenta fizica, capabil fiind de numeroase rezultate sportive. De altfel, multi amorfi isi aleg ocupatia de profesor de sport, caci sunt asemanati cu un motor care demareaza lent si are nevoie de mult carburant si scantei puternice.
Accentuam: cautati aceste scantei la cei din jur. Cautati profesiuni in care impulsul spre activitate sa vina de la altii, fie prin organizare disciplinata, cum este armata, fie prin contactul cu un public permanent si variat care sa va ceara sa actionati, cum sunt actorii si profesorii.
Sociabil, conciliant (poate superficial), va va fi usor sa va adaptati. Probabil ca marea confruntare pe care trebuie sa o aveti pentru a realiza ceva in viata va fi impotriva celui mai mare dusman pe care il aveti – comoditatea.

Temperamentul MELANCOLIC

Nonemotiv, inactiv, interiorizat si avand tendinte sa amane totul, melancolicul se hotaraste greu sa actioneze. Ca si temperamentul nonsalant, temperamentul dumneavoastra a fost multa vreme neglijat si gresit inteles de caracterologi.
Este de remarcat ca temperamentul dumneavoastra este opus simetric celui coleric. Lipsit de multe dintre calitatile acestuia, melancolicul are in schimb altele. Trebuie sa va spunem ca pentru temperamentul dumneavoastra este mai mult ca oriunde adevarata constatarea ca nu exista trasaturi psihologice innascute bune sau rele prin sine, ci orice trasatura devine utila, valoroasa sau daunatoare in functie de educatia si autoeducatia responsabila.
Sa mentionam cateva aspecte negative ale temperamentului dumneavoastra. In primul rand tendinta de a se strecura neobservat, de a se confunda cu decorul. Apoi, caracterul ascuns, inchis, care de multe ori este cauza lipsei de intelegere a celor din jur. Un al treilea dezavantaj pe care multi psihologi il considera principal este inclinatia spre o reverie neconstructiva, care se rupe de realitate.
Totusi aceste scaderi isi gasesc antidotul in acelasi mare catalizator al valorii umane care este de fapt pentru toti oamenii, indiferent de orice clasificare temperamentala, inteligenta, participarea sociala si munca.

CHAT BY KRYS BLOG'S

Persoane interesate